Απόψεις

22η μέρα απεργίας πείνας από τον δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη ενάντια στον Καλλικράτη

Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ

Δήμος Γεωργίου μέλος της Άλλης Πρότασης

Εισαγωγικά

Θα συμφωνήσω σε πάρα πολλά σημεία σε σχέση με την κριτική του στον Καλλικράτη με το κείμενο του Γιώργου Αντωνόπουλου. (http://alliprotasi.wordpress.com/2010/05/21/kallikratis-2/). Έθεσε και τα τοπικά αλλά και τα γενικά ζητήματα, που απορρέουν από την εφαρμογή του εκτρώματος που λέγεται Καλλικράτης, στη σωστή βάση.

Το θέμα, νομίζω, μπαίνει ως εξής: Τι κάνουμε εμείς σε σχέση με τον Καλλικράτη;

Πώς αντιδρούμε σε αυτή την εν πολλοίς αντιδημοκρατική, ανώφελη και επικίνδυνη μεθόδευση, που θα οδηγήσει τους δήμους στην κοινωνική αναλγησία και τη σίγουρη χρεωκοπία, τους κατοίκους τους στην ανεργία και στο περιθώριο, τη δημοκρατία να συρρικνώνεται με έναν από τους πυλώνες της, δηλαδή την Αυτοδιοίκηση, αιχμάλωτη της πολιτικής του ΔΝΤ και της κυβέρνησης. Αιχμάλωτοι θα είναι και άλλοι πυλώνες: το κοινοβούλιο αιχμάλωτο των κυβερνητικών δοσοληψιών με το ΔΝΤ, την ΕΕ, τους τραπεζίτες και τα hedge funds, χωρίς καν το δικαίωμα ψήφου επάνω σε αυτές τις δοσοληψίες, η 4η εξουσία, ο ηλεκτρονικός και γραπτός Τύπος, αιχμάλωτος των συμφερόντων και των «δημοσιογράφων» που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, τα συνδικάτα δέσμια της λογικής των ξεπουλημένων ηγεσιών.

Μια πρώτη αντίδραση θα μπορούσε να είναι η ενεργός συμπαράσταση της «Άλλης Πρότασης» αλλά και της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων στον δήμαρχο Ελληνικού που για 22η μέρα συνεχίζει την απεργία πείνας με αίτημα την απόσυρση του δολοφονικού για την Αυτοδιοίκηση νομοσχεδίου με την επωνυμία «Καλλικράτης».

Για την απεργία πείνας και για το συντονισμό του αγώνα

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε:

«Το πρωί της Κυριακής 16/5/2010 στο δημαρχείο Ελληνικού πραγματοποιήθηκε συνάντηση συντονισμού δημοτικών παρατάξεων απ’ όλη την Αθηνά και τον Πειραιά, με πρωτοβουλία των παρατάξεων “Λιμάνι της Αγωνίας” από τον Πειραιά, “Ανοιχτή Πόλη” από την Αθήνα, της “Απόδρασης” των Αγίων Αναργύρων και της Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό, για να συντονίσουν τις ενέργειες ενάντια στον “Καλλικράτη”. Στη συνάντηση παρόντες ήταν και εκπρόσωποι εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συμμετέχοντες στη σύσκεψη ήταν από το Κορυδαλλό, τη Νίκαια, την Αγ. Παρασκευή, τον Ταύρο, την Καλλιθέα, τον Άλιμο, την Αργυρούπολη, την Ηλιούπολη, τη Νέα Σμύρνη, την Καισαριανή, το Χολαργό, τα Βριλήσσια, το Ίλιο, το Χαλάνδρι και τη Νέα Ιωνία.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα του Δημάρχου Ελληνικού και δήλωσαν πως συντάσσονται από κοινού, ώστε να δοθεί η “μάχη” ενάντια στον “Καλλικράτη”.

Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με την παράταξη “Ανοιχτή Πόλη” και ο Άκης Μπαδογιάννης. Μαζί τους στο προεδρείο η Ελένη Σταματάκη, συντονίστρια στη δημοτική παράταξη Πειραιά, “Λιμάνι της Αγωνίας”.

Μετά τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις που έγιναν αποφασίσθηκε να βγει ένα κοινό ψήφισμα των παρευρισκόμενων, να ασκηθεί πίεση στα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να παρθούν αποφάσεις κατά του “Καλλικράτη”, να αναδειχθεί η αντισυνταγματικότητα του εκλογικού συστήματος που προωθείται και των πόρων που θα διατεθούν στους Δήμους, να υπάρξει παράσταση διαμαρτυρίας με πανό στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που αναμένεται τις επόμενες μέρες και να οργανωθεί διαμαρτυρία έξω από την Βουλή.

Η Διακήρυξη συνεργαζόμενων αριστερών ριζοσπαστικών δημοτικών και συνδικαλιστικών κινήσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση

Παραθέτω τη Διακήρυξη των συνεργαζόμενων δημοτικών και συνδικαλιστικών κινήσεων ενάντια στον Καλλικράτη:

«Η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση του ν/σχ “Καλλικράτης” με τη μέθοδο του αποφασίζομεν και διατάσσομεν απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, ολοκληρώνοντας τους νόμους και τα μέτρα του προγράμματος σταθερότητας, που συνδιαμόρφωσε με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Ο “Καλλικράτης” θα οδηγήσει τη σημερινή ανάπηρη δημοκρατικά, υποχρηματοδοτούμενη οικονομικά και έκθετη στις αγοραίες πολιτικές και τα ιδιωτικά συμφέροντα αυτοδιοίκηση, σε πλήρη κατάρρευση.

• Με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς σταθερούς πόρους και την περιστολή ήδη των κεντρικών αυτοτελών πόρων, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα έργα στους τομείς της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της στήριξης των “ευπαθών” κοινωνικών ομάδων, του περιβάλλοντος κ.λπ., θα περικοπούν δραστικά, ή /και θα καταργηθούν για τους χρεωμένους δήμους.

• 35.000 εργαζόμενοι θα απολυθούν αμέσως και η εργασία των υπολοίπων θα είναι επισφαλής και υποκείμενη σε πολιτικές πιέσεις .

• Η διοικητική αναδιάρθρωση, χωρίς τη διασφάλιση των 4+1,8 δις ευρώ που απαιτούνται σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ για την υλοποίησή της , χωρίς καμιά προετοιμασία και χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο ανασυγκρότησης των υπηρεσιών, θα οδηγήσει σε λειτουργικό χάος σε βάρος των δημοτών και των εργαζομένων.

• Οι έννοιες της αυτο-διοίκησης, της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών πλήττονται βάναυσα με τους υπερμεγέθεις δήμους, που λειτουργούν συγκεντρωτικά και αδιαφανώς, στη βάση του πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου, με την ανυπαρξία αποφασιστικών θεσμών εσωτερικής αποκέντρωσης, με το ληστρικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και την αντισυνταγματική περιστολή του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Για όλα αυτά απορρίπτουμε το ν/σχ “Καλλικράτης”. Ζητάμε να αποσυρθεί, να ανασταλεί η όποια διοικητική μεταρρύθμιση για μια τετραετία και να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος από τις τοπικές κοινωνίες. Καμιά αλλαγή του γεωγραφικού χάρτη χωρίς τη δεδηλωμένη αποδοχή τους (δημοψήφισμα).»

Για τον Χρήστο Κορτζίδη και τον Δήμο Ελληνικού

Και η ανακοίνωση κλείνει με δυο λόγια για τον δήμαρχο Ελληνικού, για την πολιτική του στον δήμο Ελληνικού, τους αγώνες του, τις επιτυχίες  και για την απεργία πείνας την οποία έχει αρχίσει (ήδη βρίσκεται στην 22η ημέρα)

«Σ’ αυτό τον αγώνα μας εμπνέει ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης.

Η Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό υλοποίησε ένα υποδειγματικό πρότυπο δημοτικής αρχής, με χρηστή διαχείριση, διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία. Σε εποχές λιτότητας και περιστολής της κρατικής χρηματοδότησης, ο Δήμος Ελληνικού προσέφερε στους δημότες υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και έργων με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Ελλάδα έχοντας ταυτόχρονα μηδενικό χρέος αλλά και μηδενική επιβάρυνση των πολιτών (πχ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς). Δείχνοντας έτσι ότι είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος για την Αυτοδιοίκηση, πέρα από τον αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό “Καλλικράτη” της κυβέρνησης και του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή του Ελληνικού, στο όνομα όλου του λαού της Αττικής και με τη συμμετοχή του, διαφύλαξε το χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, αποτρέποντας τα σχέδια οικοδόμησής του, και προχώρησε στην απόδοση σε δημόσια χρήση μεγάλου μέρους της παραλίας του Ελληνικού , που λυμαίνονταν ιδιωτικά συμφέροντα.

Σήμερα ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, με το έσχατο μέσο αγώνα – την απεργία πείνας – από τη μια, πρωτοπορεί στον αγώνα κατά του “Καλλικράτη” και, από την άλλη, διεκδικεί τα αυτονόητα για τον Δήμο Ελληνικού: να μην καταργηθεί , να δοθούν οι οφειλόμενοι από το κράτος πόροι και η παραλία στο Δήμο. Είμαστε στο πλευρό του! Ο αγώνας είναι κοινός.»

Συμπέρασμα

Έχω την άποψη ότι στον αγώνα του Χρήστου Κορτζίδη, του Δήμου Ελληνικού και των άλλων δημοτικών κινήσεων, θα πρέπει να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις τόσο η «Άλλη Πρόταση» όσο και η «Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων».

Η ενότητα στη δράση των δυνάμεων που αγωνίζονται για μια Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του δημότη, μια Αυτοδιοίκηση πυρήνα δημοκρατίας και άσκησης συνεχούς ελέγχου σε κάθε εξουσία είναι αναγκαία παρά ποτέ.

Η Αυτοδιοίκηση κάτω από τη μέγγενη του Καλλικράτη και τη δαμόκλειο σπάθη του ΔΝΤ και της Κομμισιόν κινδυνεύει να σβήσει. Και όποιες, ωραίες, προτάσεις που μπορεί να γίνουν για την άσκηση π.χ. κοινωνικής πολιτικής (όπως π.χ. οι προτάσεις της Άλλης Πρότασης) κινδυνεύουν να μείνουν μόνο προτάσεις, καθότι όλα θα τα σαρώσει ο οδοστρωτήρας που λέγεται ΔΝΤ – Καλλικράτης – άδικα και αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης.

Ας κρατήσουν ζωντανή την Αυτοδιοίκηση οι δυνάμεις που μέσα από αυτήν προωθούν τις απόψεις της δημοκρατίας, της συμμετοχής και της διαφάνειας.

Ο αγώνας του Χρήστου Κορτζίδη (που ελπίζω οι ήδη υπαρκτές συνέπειες για την υγεία του να μην επιδεινωθούν) ας γίνει το έναυσμα για έναν ενωτικό αγώνα για την Αυτοδιοίκηση, τη δημοκρατία, τη συμμετοχή, τη δικαιοσύνη.

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε