Η ΟΡΓΗ ΓΕΝΙΚΕΥΕΤΑΙ

Απαίτηση για αλλαγή φιλοσοφίας, διαδικασιών και προσώπων

Ζούμε την πιο αμφίρροπη και αβέβαιη πολιτική, οικονομική, κοινωνική καμπή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Φόροι, περικοπές μισθών, απολύσεις, ανεργία και δεν γνωρίζουμε τι άλλο μας επιφυλάσσει το εγγύς μέλλον. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κακής πολιτικής διοίκησης των τελευταίων, τουλάχιστον, είκοσι ετών. Είναι αποτέλεσμα των δομικών αδυναμιών της χώρας και των θανάσιμων πολιτικών λαθών που γυρίζουν τους Έλληνες σαράντα χρόνια πίσω. Φυσικά το «μάρμαρο» θα το πληρώσει, όπως μας δείχνει η ιστορία, ο Ελληνικός λαός και οι επόμενες γενιές.

Ποιος φταίει για την οικονομική κρίση, που ελπίζουμε να μην μας οδηγήσει σε πτώχευση, όπως έγινε το 1826, το 1843, το 1893. Οι πολίτες έχουν τις δικές τους ευθύνες αλλά κατά κύριο λόγο φταίνε αυτοί που έκαναν επιστήμη την κομματοκρατία-παρεοκρατία, τον νεποτισμό σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Αυτοί που διοίκησαν με ερασιτεχνισμό, που γιγάντωσαν τη γραφειοκρατία, που έκαναν χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις σε ένα  αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα που ταλαιπωρεί τον πολίτη. Αυτοί όλοι πρέπει να λογοδοτήσουν, δεν μπορεί  και δεν πρέπει να τα κουκουλώσουμε.

Στα καθ’ ημάς, η Ευρυτανία και οι δήμοι βρίσκονται σε καθοδική πορεία εδώ και χρόνια. Οι ευκαιρίες μάς προσπέρασαν και δεν τις αντιληφθήκαμε. Προγράμματα ακούγαμε πάρα πολλά τα τελευταία είκοσι χρόνια, όμως έργα πνοής δεν είδαμε. Χρήματα ήρθαν ή δεν ήρθαν, όπως αντιδικούν οι ντόπιοι πολιτικοί αλλά εμείς ανάπτυξη δεν είδαμε. Η «Ευρυτανία ΑΕ» κατέρρευσε, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, για να είμαι ήπιος, έμεινε πολύ πίσω από τους ανταγωνιστές μας, η ανατολική πρόσβαση της σήραγγας Τυμφρηστού έμεινε όνειρο θερινής νυκτός, θέσεις εργασίας δεν δημιουργήθηκαν, ο δήμος Καρπενησίου, η πρωτεύουσα του νομού, θυμίζει μικρομεσαίο φτωχό συγγενή. Για όλα αυτά και άλλα πολλά δεν θα απολογηθεί κανείς; Δεν έχει κανείς την ευθύνη; Όλα είναι εντάξει;

Το κεντρικό πολιτικό σύστημα, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι θιασώτες τους χρεωκόπησαν. Οι πολίτες ζητάνε αλλαγή ρότας. Το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» δεν πρέπει να μείνει μόνο σύνθημα. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, φιλοσοφίας, διαδικασιών και προσώπων. Απαιτείται αλληλοδιαμόρφωση κομμάτων, κινήσεων πολιτών, κινημάτων γνώμης και αξιών. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να ξαναεφεύρουμε την πολιτική και τις αξίες της.

Χρέος των δυνάμεων «αλλαγής» εντός και εκτός των κομμάτων είναι η αναδιαμόρφωση αποτυχημένων δομών και διαδικασιών. Οι νέοι θεσμοί πρέπει  να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας, την πολιτική αυθαιρεσία των κλειστών ομάδων εξουσίας.

Άραγε, στις επερχόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης τα κόμματα θα στηρίξουν πάλι πολιτικούς παλαιάς κοπής; Πολιτικούς που η ίδια η κοινωνία τους έχει ξεπεράσει; Θα τολμήσουν να δώσουν πάλι κομματικά χρίσματα; Τον αναχρονιστικό αυτό θεσμό, που αλλοιώνει τη θέληση του πολίτη και επιτρέπει να επιβιώνουν άνθρωποι, των οποίων η πολιτική ημερομηνία έχει λήξει.

Οι πολίτες σήμερα είναι θυμωμένοι, η οργή γενικεύεται και θα είναι απέναντι σε όλα και όλους όσοι τολμήσουν να τους πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Όσο για τους υπεύθυνους της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το καθήκον της, όπως ασφαλώς και οι πολίτες.

Ντίνος Μπομποτσιάρης

Δημοτικός Σύμβουλος

Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία

Καρπενησίου

Advertisement

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s