ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΜΑΚΡΗΣ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Με την είσοδό της στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Μάκρης Η «Δύναμη Πολιτών» εγκαινίασε το 2006 μια νέα εποχή στο Δημοτικά δρώμενα της  πόλης.

Για πρώτη φορά έσπασε το κατεστημένο των δύο παρατάξεων που εναλλάσσονταν στην εξουσία (και συναλλάσσονταν μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο).

Που συμφωνούσαν σε μια καταστροφική για την περιοχή μας ανάπτυξη, μέσα από την τσιμεντοποίηση, την εξαφάνιση των κοινόχρηστων χώρων , την αντιγραφή του αποτυχημένου Αθηναϊκού μοντέλου στην Ανατολική Αττική, την οικολογική καταστροφή ενός από τους λίγους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου και τη ρύπανση της ακόμη καθαρής θάλασσας δίπλα στην πρωτεύουσα.

Όλοι οι  πολιτευτές της περιοχής ανταγωνίζονταν ποιος θα ξεπεράσει τον άλλο σε προτάσεις υποσχέσεις και έργα προς μια ανάπτυξη- φούσκα  που σε τελική ανάλυση βλάπτει τον τόπο και την πλειοψηφία των κατοίκων (εκτός από λίγους που κερδοσκοπούν ποντάροντας στην καταστροφή).

Η Δύναμη Πολιτών μπήκε σφήνα σ΄αυτή την κατάσταση.

Για πρώτη φορά ακούστηκε μια διαφορετική φωνή που έβαλε τον άνθρωπο και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.

Είπαμε όχι στην παραπέρα τσιμεντοποίηση , τονίσαμε ότι υπάρχουν όρια στην ανάπτυξη και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή, ότι και το βουνό και η θάλασσα έχουν κι αυτά τα όριά τους. Δεν μπορείς να φυτεύεις  ένα τσιμεντονήσι μέσα στη θάλασσα για να χαρίσεις στα μεγαλοσυμφέροντα δωρεάν γη για τις επιχειρήσεις τους ή να ξεπατώνεις το βουνό και το δάσος για να κάνουν πάρτι οι οικοπεδοφάγοι και οι κατασκευαστές αυθαιρέτων.

Κάναμε ουσιαστική και ταυτόχρονα δυναμική  αντιπολίτευση.

-Αποτρέψαμε τη  ρύπανση του όρμου του Μαραθώνα από μαρίνες σκαφών αναψυχής στη Νέα Μάκρη και τον Άγιο Παντελεήμονα, που θα προκαλούσε  η αύξηση της κυκλοφορίας σκαφών στον αβαθή όρμο και η αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων στη χερσαία ζώνη. Ουσιαστικά διαφυλάξαμε την φυσιογνωμία του τοπίου της ιστορικής μάχης.

-Προειδοποιήσαμε ότι η επιλογή της Μπρέξιζας για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο) ήταν καταδικασμένη να προσκρούσει στην άρνηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πράγμα που έγινε, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να απειλούνται πρόστιμα.

-Καταφέραμε να κλείσουμε τις παράνομες χωματερές του Δήμου στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης και βόρεια αυτής.

-Βάλαμε μπροστά τις διαδικασίες και επιμένουμε  για την απομάκρυνση των απορριμμάτων και την επαναφορά του χώρου στην κατάσταση που ήταν.

-Καταψηφίσαμε, μόνοι εμείς από το Δημοτικό Συμβούλιο, την αύξηση των τιμών του νερού κατά 25%, συνέπεια της αλόγιστης πρακτικής του υπερδανεισμού από την ΕΥΔΑΠ λόγω κατασπατάλησης των αντίστοιχων εσόδων σε αλλότριους και αδιαφανείς σκοπούς.

-Κινητοποιήσαμε τους κατοίκους μαζεύοντας ενστάσεις στον περιφερειάρχη κατά των αυξήσεων στο νερό.

-Αποτρέψαμε τη λήψη δανείου 1,2 εκ. ευρώ, λίγους μήνες προ των εκλογών,  με εκχώρηση μελλοντικών εισπράξεων του Δήμου

-Διεκδικήσαμε αστική συγκοινωνία και ζητήσαμε εξηγήσεις για την σκανδαλώδη παραβίαση   της σύμβασης του προγράμματος Συν-κοινωνία. μεταξύ Δήμου και ΚΤΕΛ, οι οποίες δεν έχουν δοθεί ακόμη.

-Αποτρέψαμε την κατασκευή go cart στην περιοχή του Πεντελικού.

-Προκαλέσαμε αποφάσεις του ΔΣ για  ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων της Νέας Μάκρης κατά της κατασκευής ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. (της πιο παρωχημένης μεθόδου διαχείρισης απορριμμάτων που έχει εγκαταλειφθεί πλέον στην ΕΕ)

-Θέσαμε θέμα καθαίρεσης του παράνομου λιμενοβραχίονα  στο Λιμανάκι Νέας Μάκρης σύφωνα με παλαιότερη απόφαση της πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

-Επίσης ζητήσαμε  να αποκατασταθεί  το δασάκι του παραλιακού πεζοδρόμου που μπάζωσε ο τότε Αντινομάρχης, πολιτευτής της ΝΔ, κατασκευαστής και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Παπουτσής με την ανοχή του  Δήμάρχου κ. Λουίζου.

-Ζητήσαμε να ενεργοποιηθεί το κληροδότημα Κόλλια (γραφεία Ν. Δημοκρατίας)  στην πλατεία Ν. Μάκρης και να διατεθούν τα έσοδά του για την κάλυψη των σπουδών αριστούχων μαθητών, όπως προβλέπεται στη διαθήκη.

-Προσφύγαμε πολλές φορές στην Περιφέρεια για να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα όπως π.χ. η άρνηση του Δημάρχου να εκτελέσει ποινή 15θήμερης αργίας που του επιβλήθηκε. Δυστυχώς στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτούργησε η λογική της συγκάλυψης και ανοχής από την Περιφέρεια και το ΝΣΚ.

Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία κριτικής να πάει χαμένη. Όπως επίσης το χρησιμοποιήσαμε και για την υποβολή προτάσεων

( πολεοδομικές επιτροπές γειτονιάς, ΧΥΤΑ, πρόταση για διερεύνηση χωροθεσίας ΚΕΛ) και αξιοποιήσαμε δυνατότητες δημιουργίας ρωγμών στην πλειοψηφία του ΔΣ για αποτροπή δυσμενέστερων εξελίξεων

(Απόρριψη πρότασης του Δημάρχου για παραχώρηση τμήματος της παραλίας στο ΦΛΟΚΑΦΕ )

Το κλίμα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν εχθρικό από πλευράς Δημάρχου και προέδρου ΔΣ. Πολλές φορές σύμβουλοι της πλειοψηφίας με αντιμετώπιζαν από ειρωνικά έως υβριστικά. Χρειαζόταν υπομονή και συνεχής αντεπίθεση, έργο πολύ δύσκολο όταν γίνεται μόνο από έναν. Γι αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους από εσάς είσαστε στο ακροατήριο γιατί ένοιωθα ότι αυτό που έκανα δεν πήγαινε στα χαμένα. Η συμπαράσταση σας ήταν απαραίτητη και με ενθάρρυνε να συνεχίσω.

Αρνητικό ήταν και το κλίμα από πλευράς τοπικού τύπου (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Τα διασυνδεδεμένα συμφέροντα Δημάρχου, μεγαλοεργολάβων και εκδοτών συνασπίστηκαν και συντονίστηκαν προσπαθώντας να σβήσουν όχι μόνο τη φωνή μας, αλλά και την ίδια την ύπαρξή μας ως δημοτικής κίνησης.

Δυσκολίες μας έφερε επίσης

-η έλλειψη γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης ,που αν και προβλέπεται από τον κώδικα ο Δήμαρχος αρνήθηκε να μας παραχωρήσει.

– η αδυναμία μας να μεταδώσουμε στους πολίτες, άμεσα, τα όσα διαδραματίζονταν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο λόγω έλλειψης των απαραίτητων επικοινωνιακών μέσων αλλά και υποκειμενικών αδυναμιών.

Η Δύναμη Πολιτών δεν περιόρισε τη δράση της μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

-Πραγματοποίησε εκδηλώσεις και παρεμβάσεις οικολογικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου.

-Κάθε καλοκαίρι διοργανώνει στην παραλία τις γιορτές της Φεγγαράδας.(Πέρυσι ήταν τριήμερη.)

-Πραγματοποίησε ημερίδα για τις κλιματικές αλλαγές και  το δικαίωμα του πολίτη στη χρήση των  ελεύθερων χώρων. Με συμμετοχή Πανεπιστημιακών και οικολόγων ( Ευθύμης Παπαδημητρίου,  Γιάννης Σχίζας, Βλαστός).

-Πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, εκδήλωση για την διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

-Εκδίδει το «Τσιμπούρι» , έντυπο ενημέρωσης και προβληματισμού.

-Πραγματοποίησε ενημερωτικές καμπάνιες με συλλογή υπογραφών για το Νερό, το Θαλάσσιο Αιολικό Πάρκο, τους ΧΥΤΑ, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων.

-Συμμετείχαμε στην Ίδρυση του δικτύου Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων, που συμμετέχουν κινήσεις από όλη την Ελλάδα, και θέλουν την Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από Κυβέρνηση, κόμματα και οργανωμένα συμφέροντα.

-Στα πλαίσια της νέας Διοικητικής αναδιάρθρωσης θα επιδιώξουμε περισσότερη Αυτοδιοίκηση , πιο πολλή Δημοκρατία.

Θα αντιταχθούμε στο αυταρχικό Δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Θα αγωνιστούμε για διεύρυνση του κοινωνικού προσώπου του Δήμου,  τη διαφάνεια  και τη  συμμετοχή.

Εκεί που δεν τολμά ο Καλλικράτης θα τολμήσουμε εμείς.

Αν ρίξουμε μία ματιά στο Τσιμπούρι από την αρχή της έκδοσης του μέχρι σήμερα, θα εκπλαγούμε από τον όγκο δουλειάς που έχουμε κάνει   αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Δεν νομίζω να έχει υπάρξει άλλη δημοτική κίνηση στην περιοχή, που να έχει πραγματοποιήσει τόσα πολλά με τόσα λίγα μέσα και χωρίς διακοπή.

Το οφείλουμε στην ενότητα και τη σύμπνοιά μας. Πολίτες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, αλλά προσηλωμένοι στο όραμα να ζήσουμε σε ένα καλλίτερο τόπο, λειτουργήσαμε με σεβασμό της δημοκρατίας και  της διαφορετικότητας του καθενός, αλλά ομόφωνα και αποτελεσματικά.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα αυτά τα κάναμε με ελάχιστα οικονομικά μέσα, με μηνιαία συνεισφορά των μελών της τάξης των 20-30 ευρώ, χωρίς διαφημίσεις, χωρίς μεγάλους χρηματοδότες, αλλά με πολλή προσωπική δουλειά.

Αυτή τη στιγμή, πιστεύω, είμαστε στην καμπή για το μεγάλο άλμα. Την ίδρυση παρόμοιων κινήσεων στο Μαραθώνα, το Γραμματικό ,τον Βαρνάβα. Την συνεργασία των κινήσεων αυτών, την παρακίνηση και ενεργοποίηση όλων των ευαίσθητων πολιτών του νέου Δήμου Μαραθώνα. Την ενεργοποίηση και συμμετοχή νεολαίας.

Την καλλιέργεια και μετάδοση παντού της κεντρικής θέσης μας  για ένα Δήμο με «ενημέρωση , διαφάνεια και συμμετοχή ή η Πόλη στα χέρια των πολιτών»

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη έκθεση απολογισμού θέλω να σας μεταδώσω το αίσθημα αισιοδοξίας που έχω για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται.

Όλα δείχνουν ότι αυτή η χρονιά δεν θα είναι η χρονιά των κομματικών χρισμάτων και των διαπλεκομένων Δημάρχων που πρωτοστάτησαν στη διαφθορά.

Θα είναι η χρονιά των ανεξάρτητων κινήσεων, των ενεργών  πολιτών, η χρονιά αυτών που θέλουν να αλλάξουν την όψη της τοπικής Αυτοδιοίκησης βάζοντας μπροστά το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ.

Γιατί ο πολίτης έχει βαρεθεί τις κενές περιεχομένου περιαυτολογίες, τις ψεύτικες υποσχέσεις, την επιδειξιμανία και τη λαμογιά.

Και θα πάει στις κάλπες μόνο αν πειστεί ότι υπάρχουν σχήματα και υποψήφιοι που έχουν αποκλείσει τέτοιες συμπεριφορές.

Θα επιλέξει σχήματα  και  υποψήφιους , που τους χαρακτηρίζει  συνέπεια, εντιμότητα, σοβαρότητα και  συλλογικότητα.

Ταυτόχρονα θα πάει στις κάλπες και με αισθήματα βαθιάς αγανάκτησης:

-για την αδικία που υφίσταται από τα μονομερή φορολογικά, οικονομικά και κοινωνικοασφαλιστικά μέτρα,

-Για  τον εμπαιγμό των ψεύτικων υποσχέσεων που αναιρούνται αμέσως μετά τις εκλογές,

-για τη ρετσινιά – που προσπαθούν να του προσάψουν τα μεγάλα ΜΜΕ- ότι ευθύνεται  σε μια λεηλασία, που άλλοι πραγματοποίησαν, χωρίς να τιμωρηθεί κανείς.

Και πάνω απ΄όλα θα πάει στις κάλπες αβέβαιος για το μέλλον  του ίδιου και των παιδιών του, ένα μέλλον  που καθημερινά  συρρικνώνεται και αμφισβητείται, κάτω από τα απανωτά χτυπήματα της διεθνούς κερδοσκοπίας, της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ, που απαρνούμενη  το ρόλο της έχει εκχωρήσει τα πάντα στην αγορά και το ΔΝΤ, και των εγχώριων εκτελεστών τους.

15/7/2010

Φώτης Δεληβοριάς

Δημοτικός σύμβουλος

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε