Ποιοί είμαστε

Στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές αρκετές ανεξάρτητες δημοτικές κινήσεις ανά την Ελλάδα στάθηκαν με υπευθυνότητα και εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στους “κομματικούς” (φανερά ή κρυφά) υποψήφιους και εξασφάλισαν σημαντική παρουσία στις νέες δημοτικές αρχές. Το φαινόμενο μπορεί να μην είναι καινούργιο για κάποιες πόλεις, αλλά είναι σίγουρα η πρώτη φορά που κινήσεις πολιτών έχουν παρουσία στα δημοτικά συμβούλια σε τόσους πολλούς δήμους της Ελλάδας.

Αμέσως μετά τις εκλογές ο Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε μια στενότερη συνεργασία σε πανελλαδικό επίπεδο τέτοιων δημοτικών κινήσεων. H ιδέα προέκυψε ως κοινός προβληματισμός από τις κοινωνικές διεργασίες και τα αποτελέσματα προηγούμενων αλλά ιδιαίτερα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, που έδειξαν ότι:

  • Ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό πολιτών παρουσιάζει την τάση να αποδεσμεύεται από την κηδεμονία κομματικά «χρισμένων» σχημάτων.
  • Πολλά ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα γνώρισαν αυξημένη κοινωνική αποδοχή και σημείωσαν αξιόλογη εκλογική επιτυχία.
  • Ένας μεγάλος αριθμός ενεργών πολιτών που ενθάρρυναν, στελέχωσαν και στήριξαν αυτά τα σχήματα έχει τη βούληση να συνεχίσει αυτό το εγχείρημα, που φαίνεται να έχει μέλλον και προοπτική, καθώς αντιμετωπίζεται θετικά από τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες άλλωστε και απευθύνεται.

Η δικτυακή οργάνωση και συνεργασία,σε αντίθεση με το ιεραρχικό, πυραμιδοειδές και συγκεντρωτικό σχήμα της κεντρικής (κρατικής και κομματικής) διοίκησης, εξασφαλίζει και προωθεί:

  • Tην ισοτιμία, τη διαφάνεια, τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και τη λήψη συναινετικών αποφάσεων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.
  • Tη διαρκή ροή πληροφοριών/ιδεών/απόψεων.
  • Tη δυνατότητα συνεργασιών/κοινών δράσεων σε τοπικό, πανελλαδικό αλλά και ευρύτερο επίπεδο.
  • Tην αλληλογνωριμία και την επικοινωνία.
  • Tην ενδυνάμωση της φωνής της ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης τοπικής αυτοδιοίκησης που γίνεται έτσι ισχυρός παίκτης στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας και υπολογίσιμος συνομιλητής σε εθνικό επίπεδο και –μελλοντικά- σε υπερεθνικούς σχηματισμούς.
  • Tη διαπαιδαγώγηση του δημότη-πολίτη σε μια κουλτούρα ισότιμης, υπεύθυνης συμμετοχής και δράσης, που ενισχύει την πρωτοβουλία και τη συλλογικότητα και ενδυναμώνει την (ισχνή στην Eλλάδα) κοινωνία των υπεύθυνων και ανεξάρτητων πολιτών.

Mε βάση τα παραπάνω ωρίμασε η ιδέα της συνεργασίας μεταξύ ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών σχημάτων. Για την επεξεργασία και την προώθηση αυτής της ιδέας συγκροτήθηκε μια «Eπιτροπή Πρωτοβουλίας» με στόχο την συνδιαμόρφωση κοινού πλαισίου αρχών, οργάνωσης και δράσης και την προετοιμασία ενός συνεδρίου για την ίδρυση Πανελλαδικού Δικτύου Συνεργασίας Aνεξάρτητων Aυτοδιοικητικών Kινήσεων.

Στην αρχική επιτροπή πρωτοβουλίας συμμετέχουν :

Advertisement

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s