Χαιρετισμός του Γιάννη Μπουτάρη στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας των Ανεξάρτητων Δημοτικών Κινήσεων»

Δυο λόγια για την προσπάθειά μας.
Η Πρωτοβουλία μας ξεκίνησε πριν 1 περίπου χρόνο στη Θεσσαλονίκη με 9 δημοτικές κινήσεις και σήμερα αριθμεί πάνω από 60 πανελλαδικά. Μετά από 3 συναντήσεις σε Θεσσαλονίκη, Γλυφάδα, Ναύπλιο κάναμε το ιδρυτικό μας συνέδριο στην Πάτρα την άνοιξη και ψηφίσαμε ομόφωνα τα κείμενα της φυσιογνωμίας και των αρχών λειτουργίας μας.

Με λίγα λόγια, η προσπάθεια και οι στόχοι μας είναι καθαρά αυτοδιοικητικοί και η οργάνωσή μας είναι δικτυακή χωρίς συγκεντρωτικές δομές και αρχηγούς και με πλήρη οργανωτική και πολιτική αυτονομία της κάθε κίνησης.
Η σχέση μας με τα κόμματα στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στη συνεργασία. Είμαστε, όμως, τελείως αντίθετοι στον κομματικό εναγκαλισμό της ΤΑ και δηλώνουμε ανεξάρτητοι από το κράτος, τις κυβερνήσεις και τα ποικίλα οικονομικά συμφέροντα

Θέλουμε κι από αυτό το βήμα να απευθύνουμε έκκληση στα κόμματα να τολμήσουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να μη δώσουν κομματικά χρίσματα. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αφεθούν ελεύθερες και να ενθαρρυνθούν να επιλέγουν τους καλύτερους ως δημοτικούς άρχοντες χωρίς ανώφελες αντιπαλότητες που τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και εμποδίζουν την τοπική ανάπτυξη, την αυτενέργεια και την αξιοκρατία.

Δυο σύντομες κουβέντες για το θέμα του συνεδρίου.

Αντιμετωπίζουμε, όντως, την «πρόκληση για μια νέα μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στη χώρα μας και, μάλιστα, σ’ έναν ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περίγυρο, όπου οι πόλεις καλούνται να παίξουν πρωταγωνιστικό και συγχρόνως συμπληρωματικό και ανταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, στο περιβάλλον, στις νέες τεχνολογίες, στα δικαιώματα και στις κοινωνικές υπηρεσίες/κοινωνική συνοχή.

Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα μείναμε πολύ πίσω και στον τομέα της ΤΑ, γιατί φτιάξαμε ένα συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, κομματοκρατούμενο και, όπως αποδεικνύεται και στις μέρες μας, σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος, από το οποίο δύσκολα θα ξεμπλέξουμε. Η ΤΑ μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

«Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση», είναι ένα παλιό αλλά πάντα επίκαιρο σύνθημα, που όμως απέχουμε ακόμα πολύ από την πραγματοποίησή του. Ούτε η νέα πρόταση του ΥΠΕΣΔΔΑ απαντάει στο αίτημα των καιρών και επιπλέον γεννάει πολλά εύλογα ερωτήματα και αντιρρήσεις για τους στόχους και τα μέσα.

Αν θα κάναμε μια κριτική και στην ΚΕΔΚΕ, αυτή θα ήταν κυρίως ότι δεν πίεσε επαρκώς την κυβέρνηση να ανοίξει κι άλλο τα χαρτιά της. Ο κ. Παυλόπουλος δεν κατέθεσε ούτε μια νέα ιδέα και δεν απάντησε ουσιαστικά σε καμιά θέση της ΚΕΔΚΕ

Μερικά ερωτήματα:

● Πώς δένει η πρόταση για την ΤΑ με τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό, που κι αυτός έχει τα μύρια προβλήματα;

● Πώς διαχωρίζονται οι αρμοδιότητες μεταξύ Κυβέρνησης-Περιφέρειας-Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ;

● Τι ρόλο θα παίζει ο διορισμένος από την κυβέρνηση Γραμματέας σε σχέση με τον έμμεσα εκλεγμένο Περιφερειάρχη;

● Τι ποσά θα διαχειρίζεται η ΤΑ; και από πού θα προέρχονται;

● Ποιες εγγυήσεις δίνονται ότι οι συνενώσεις θα δημιουργήσουν δήμους και περιφέρειες ικανούς όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά να σχεδιάζουν, να πραγματοποιούν, να χρηματοδοτούν και να συντονίζουν την τοπική ανάπτυξη;

●Πού είναι οι μελέτες και τα πορίσματα αξιολόγησης της εμπειρίας από τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στην ΤΑ;

● Τι θα γίνει με τους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

Περίγραμμα θέσεων

Το προτεινόμενο σχέδιο της κυβέρνησης μας βρίσκει ριζικά αντίθετους, γιατί

► Εμείς ζητάμε ισχυρούς πρωτοβάθμιους ΟΤΑ.

► Πλήρη και σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων Κυβέρνησης-Περιφέρειας-Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ.

► Αιρετές Περιφέρειες και Περιφερειάρχες με όλες τις αρμοδιότητες που έχουν οι σημερινές διορισμένες διοικήσεις.

► Ισχυρές Περιφέρειες με ενοποίηση περιοχών με κοινά χαρακτηριστικά και όχι συγκολλήσεις ανόμοιων Περιφερειών.

► Εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής και κατάργηση του 42%. Αλλαγή της διαδικασίας της εκλογής δημάρχων.

► Αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ΤΕΔΚ και την ΚΕΔΚΕ με απλή αναλογική.

► Νέο κώδικα Τ.Α και ουσιαστική τροποποίηση των νόμων που διέπουν τη χρηματοδότηση της Τ.Α. με στόχο την οικονομική της αυτοτέλεια. Ενίσχυση της δημοκρατίας με εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στα όργανα των δήμων. Ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των τοπικών συμβουλίων.

► Κοινωνική διαβούλευση και εξάντληση της δυνατότητας εθελούσιων συνενώσεων.

Σας παρουσίασα ένα σύντομο περίγραμμα των θέσεών μας, τις οποίες θα επεξεργαστούμε και θα εμπλουτίσουμε παραπέρα μέσα από τις δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες που έχουμε κατακτήσει και θα τις καταθέσουμε σε πληρέστερη μορφή στο επόμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Έναν τελευταίο λόγο. Τίποτε από όλα αυτά τα ωραία που λέγονται εδώ δε θα προχωρήσει, χωρίς τη συμμετοχή και την αυτενέργεια του δημότη, χωρίς την κοινωνία των ενεργών πολιτών που δείχνει τα τελευταία χρόνια να αποδεσμεύεται όλο και περισσότερο από κάθε είδους κηδεμονίες και να εμπιστεύεται ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές φωνές. Εμείς, τα ανεξάρτητα δημοτικά σχήματα, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την προσπάθειά μας για το μέλλον και την προοπτική μιας ισχυρής και συμμετοχικής ΤΑ στη χώρα μας.

Advertisement

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s