Η πρώτη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη μας υποδέχτηκε με μια «λονδρέζικη» βροχή. Σαν μέσα στο γκρίζο της καθημερινότητας να ανέμενε μια αχτίδα φωτός μέσα από την αποθήκη 1 του λιμανιού της πόλης. Η ιδέα του Γιάννη Μπουτάρη, μια μεγάλη ιδέα ενός μεγάλου ανθρώπου, επιχειρούσε τα πρώτα δειλά της βήματα.

Δεν είμασταν πολλοί, δεν μαζευτήκαμε για να φτιάξουμε άλλο ένα happening για τα ΜΜΕ, δεν μας τίμησαν κόμματα (αν και προσκλήθηκαν) πλην της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, με την παρουσία τους. Όμως κάναμε τα πρώτα βήματα και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε.Βρεθήκαμε 9 δημοτικές κινήσεις από κάθε άκρη της Ελλάδας. Μεταξύ μας γνωστοί άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, όπως ο Φιλιππος Φίλιος από τα Γιάννενα και ο Γιάννης Δημαράς από την Πάτρα, δήμαρχοι, όπως ο Σταύρος Ιατρού απο την Κερατέα, νεοεισερχόμενοι στον χώρο των αυτοδιοικητικών όπως η Αθηνά Λυγνού από την Γλυφάδα και ο Γιάννης Χαλλιόρης απο την Χίο. Ο καθένας μας από διαφορετική αφετηρία , οι περισσότεροι με συγκεκριμένη κομματική προέλευση, αλλά όλοι ταγμένοι στην υπόθεση που λέγεται Αυτοδιοίκηση και παραπέρα «Πόλη που θέλουμε».Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν στοιχεία που έδειχναν ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ένας στους τρεις ψηφοφόρους προτίμησε να δώσει συνειδητά την ψήφο του σε ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα. Πάνω από 70 δήμαρχοι εκλέχθηκαν μέσα από τέτοια σχήματα, ενώ πάνω από 100 τέτοιοι συνδυασμοί αποτελούν σήμερα μείζονα ή ελάσσονα αντιπολίτευση στους δήμους τους.Καταγγέλθηκαν οι απαράδεκτες πολιτικές της κυβέρνησης με τη θέσπιση του 42% και το πραξικόπημα στις ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ. Διαπιστώθηκε το πολιτικό και προπάντων οικονομικό αδιέξοδο που οδηγείται όλο και περισσότερο το πλαίσιο λειτουργίας της Τ.Α. από τις πολιτικές της κεντρικής εξουσίας.

Συμφωνήθηκε ότι η δικτύωση και συνεργασία και επομένως η ενδυνάμωση της φωνής των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών σχημάτων πανελλαδικά μπορεί να συμβάλλει τόσο στην δική τους αποτελεσματικότερη παρουσία στην κάθε τοπική κοινωνία, όσο και στην παρέμβαση τους συνολικά στην κεντρική πολιτική σκηνή για την ανατροπή του σκηνικού που θέλει την Τοπική αυτοδιοίκηση έρμαιο των κυβερνητικών παρεμβάσεων και των κομματικών (εσωτερικών) αντιπαραθέσεων.

Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις , υπήρξαν και διαφωνίες, πράγμα εύλογο και τελικά υγιές πολιτικά, όταν 10 άνθρωποι συναντώνται για πρώτη φορά, χωρίς καμιά προεργασία, μεταξύ τους. Όμως σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ήταν ευδιάκριτη η πίστη όλων πως αυτό το εγχείρημα πρέπει να προχωρήσει, πως είναι η ελπίδα για το μέλλον, για την πόλη που ζούμε, για τα παιδιά μας, για όλους.

  • Συμφωνήσαμε κατ’ αρχήν σε αυτά που δεν θέλουμε, και αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
  • Συμφωνήσαμε επίσης ότι θα προχωρήσουμε μέσα από διαρκή ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο σε κοινές θέσεις απόρροια όχι συμβιβασμών αλλά δημιουργικής συναίνεσης, και αυτό είναι ένα δεύτερο σημαντικό βήμα.
  • Συμφωνήσαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλους όσους δέχονται να συζητήσουν μαζί μας και συμφωνούν στην πρώτη ιδρυτική δήλωση, ανεξάρτητα από ποια αφετηρία έρχονται και αυτό είναι ένα τρίτο εξίσου σημαντικό βήμα.
Καταλήξαμε στην ιδρυτική δήλωση και στον προγραμματισμό του πρώτου συνεδρίου στο τέλος του Φθινοπώρου. Απο εδώ και πέρα και μέχρι τότε προέχει η ενημέρωση και συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων σχημάτων από όλη την Ελλάδα. Οι θέσεις και το πολιτικό πλαίσιο αρχών της Πρωτοβουλίας θα ετοιμαστούν από την προσωρινή επιτροπή πρωτοβουλίας και θα μπουν σε δημόσια διαβούλευση και στο διαδίκτυο πριν το συνέδριο του Φθινοπώρου.
Advertisement

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s