ΤΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 26, ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

Δύναμη Πολιτών Νέας Μάκρης: Η λύση για τα απορρίμματα Σκέφτομαι παγκόσμια-Δρω τοπικά

του Φώτη Δεληβοριά Υποψηφίου Δημάρχου της Δύναμης Πολιτών

Η Δημοτική Κίνηση ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ λαμβάνοντας υπ ́ όψη την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και εμπειρία, καθώς και τις νέες τεχνολογίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προτείνει ένα πρόγραμμα διαχείρισής τους στο νέο δήμο Μαραθώνα, που στηρίζεται:

Πρόληψη

Παράγουμε λιγότερα απορρίμματα: • Αντί για πλαστικές σακούλες,

χρησιμοποιούμε βιοδιασπώμενες σακούλες από άμυλο, πάνινες τσάντες, το παραδοσιακό διχτάκι, ή και χαρτοσακούλες.

• Αγοράζουμε προϊόντα σε λιτές συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά.

• Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε συσκευασίες μιας χρήσης. Π.χ. αντί ν’αγοράζουμε πλαστικό μπουκάλι νερό μπορούμε να επαναγεμίζουμε ένα ελαφρύ παγούρι αλουμινίου.

• Φτιάχνουμε τα δικά μας καθαριστικά με φυσικά υλικά για το σπίτι.

• Προτιμούμε υλικά βιοδιασπώμενα (πχ πάνες μωρών από βαμβάκι)

• Χρησιμοποιούμε ανακατασκευασμένα μελάνια εκτυπωτών, φωτοτυπικών κλπ μηχανών.

• Αγοράζουμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ή ηλιακές

Επαναχρησιμοποίηση-ανάκτηση

Ενισχύεται η συνήθεια να χρησιμοποιούνται γυάλινες συσκευασίες (αναψυκτικών, νερού κ.α.) . Όχι πλαστικές που δεν επαναχρησιμοποιούνται. Ενισχύονται επίσης οι προϋποθέσεις για επαναχρησιμοποίηση παλιών ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων, ρουχισμού και άλλων αντικειμένων που καταλήγουν συνήθως στις χωματερές.

Κομποστοποίηση

Δημιουργία Δημοτικής μονάδας κομποστοποίησης η οποία να διαχειρίζεται το μεγάλο ποσό οργανικών απορριμμάτων που

παράγει η περιοχή λόγω του χαρακτήρα της (πολλοί κήποι, αγροκτήματα, αγροτικές καλλιέργειες). Παράλληλα, προωθείται η οικιακή κομποστοποίηση. Τα οικιακά οργανικά απορρίμματα φτάνουν μέχρι το 50% των απορριμμάτων και μπορούν εύκολα να γίνουν κομπόστ σε μια άκρη του κήπου μας ή χρησιμοποιώντας ειδικούς κάδους. Ο δήμος αναλαμβάνει να εφαρμόσει πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης όπως έχουν κάνει εκατοντάδες ΟΤΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων με ξεχωριστούς κάδους Για τα υπόλοιπα απορρίμματα προτείνουμε τη χρήση χωριστών κάδων διαφορετικού χρώματος με καπάκι ασφαλείας. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η συγκέντρωση καθαρού υλικού το οποίο πηγαίνει για ανακύκλωση.

Επέκταση της εναλλακτικής διαχείρισης και σε άλλα υλικά Τα υπάρχοντα σημερινά συστήματα ανακύκλωσης (ηλεκτρ.συσκευές, ογκώδη, ελαστικά) πρέπει να υποστηριχθούν για να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Επίσης, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και για άλλα είδη που η ανακύκλωσή τους- επαναχρησιμοποίηση βρίσκεται στην αρχή. Στον τομέα αυτό ανήκουν και τα επικίνδυνα οικιακά απορρυπαντικά, ληγμένα φάρμακα, φυτοφάρμακα κ.α. Για αυτά δημιουργούνται ξεχωριστοί χώροι συγκέντρωσης και οδηγούνται με ευθύνη του δήμου στον αποτεφρωτήρα του Εναίου Συνδεσμου Δήμων και κοινοτήτων.

Δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Ανακύκλωσης (ΔΚΑ)

Για την εφαρμογή του προγράμματος είναι απαραίτητη η δημιουργία δημοτικού κέντρου ανακύκλωσης (ΔΚΑ). Ένα χώρος στον οποίο, με ευθύνη του δήμου, θα αποθηκεύονται προσωρινά και θα ταξινομούνται σε χωριστά κοντέινερ τα διάφορα υλικά μέχρι την τελική τους διάθεση για ανακύκλωση. Επειδή ο νέος Δήμος Μαραθώνα είναι εκτεταμένος, πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα ΔΚΑ. Εκεί θα μπορούν και οι δημότες να μεταφέρουν αντικείμενα μετά

από ενημέρωση. Στα κέντρα αυτά θα μπορούν να μεταφέρονται και υλικά κατεδαφίσεων ή μπάζα για τη νόμιμη προώθησή τους στους σχετικούς χώρους. Τα ΔΚΑ θα είναι χώροι φυλασσόμενοι και θα απασχολούν το απαραίτητο προσωπικό.

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση Τίποτα από όσα προτείνονται στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου μας δεν είναι δυνατόν τα πραγματοποιηθεί χωρίς την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών. Με εκδηλώσεις, ενημερωτικό υλικό, ημερίδες, διαφημιστικά σποτ, βραβεύσεις κ.α. ενισχύεται και ενθαρρύνεται η συμμετοχή των δημοτών στο πρόγραμμα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σχολεία με την ενίσχυση ανάλογων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων θα ελαχιστοποιήσει τα απορρίμματα που θα στέλνουμε στα ΧΥΤΑ, μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων μας. Έτσι:

Οι δήμοι που ως τώρα εφαρμόζουν ανάλογα συστήματα (Ελευσίνα, Βύρωνας κ.α.) τα έχουν καταφέρει, γιατί όχι κι εμείς;

Σταυρούλα Δρακοπούλου

Η Δύναμη Πολιτών τα τελευταία πέντε χρόνια δίνει ένα συνεπή, συνεχή και ασυμβίβαστο αγώνα για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία της υγείας των πολιτών. Δίνει αγώνα για την κατάργηση των ΧΥΤΑ, μιας μεθόδου που έχει εγκαταλειφθεί σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και προτείνει τη μείωση των απορριμμάτων μέσα από την διαδικασία «διαλογή-ανακύκλωση- κομποστοποίηση».

Με τη σημερινή «πράσινη» έκδοση η δημοτική μας παράταξη, δίνει ένα ακόμη δείγμα της συμβολής της στην προστασία του περιβάλλοντος και στους αγώνες για μια βιώσιμη πόλη. Κρατήστε αυτό το «πράσινο» Τσιμπούρι. Θα σας χρειαστεί. Και μη ξεχνάτε ότι η σωστή διαχείριση των σκουπιδιών ξεκινάει από το σπίτι.

Η συμμετοχή σας, η συμμετοχή όλων μας, στη δημιουργία μιας καθαρής πόλης είναι αποφασιστική.

• στην πρόληψη • στην επαναχρησιμοποίηση και

ανάκτηση υλικών και ενέργειας • στην ανακύκλωση στην πηγή, και • στην κομποστοποίηση.

• Ο Δήμος κερδίζει χρήματα, αφού με τον νέο νομοσχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων ο κάθε δήμος θα πληρώνει ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που στέλνει στα ΧΥΤΑ

• Παρατείνεται η ζωή των ήδη υπαρχόντων ΧΥΤΑ, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία για την εξυγίανσή τους, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέους

• Συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών αερίων που είναι υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή

• Εξοικονομούμε ενέργεια και φυσικούς πόρους

• Οι πόλεις παραμένουν καθαρές αφού οι πολίτες αποκτούν πρωτεύοντα ρόλο και γίνονται πιο υπεύθυνοι στη διαχείριση των απορριμμάτων.

σκέφτομαι παγκόσμια

δρω τοπικά

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που κάθε κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίσει. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο παράγονται όλο και περισσότερα σκουπίδια, αλλά και ότι πολλά από αυτά είναι τοξικά και ιδιαίτερα επικίνδυνα, η διαχείρισή τους είναι απολύτως αναγκαία. Η λύση της ταφής τους (ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ),

έχει αποδειχτεί επικίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, κοστίζει ακριβά και δεν δίνει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Οφείλουμεωςχώρακαι ωςκοινωνία να προχωρήσουμε στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης

με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος για το περιβάλλον, την οποία να ακολουθήσουμε με συνέπεια.

πράσινο

τρέφεται από τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής

2

Κομποστοποίηση κατ’ οίκον

απλό και τόσο, μα τόσο χρήσιμο!!!

Τι είναι κομποστοποίηση;

Είναι η ανακύκλωση μέρους των οικιακών μας απορριμμάτων (κυρίως φυτικών) για την παραγωγή χώματος. Το χώμα αυτό είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μοιάζει με την τύρφη που αγοράζουμε από φυτώρια. Μόνο, που μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας με λίγο μεθοδικότητα και υπομονή! Κάτι σαν αυτό!

Για τέσσερις κυρίως λόγους: α) Γιατί μειώνουμε σημαντικά των όγκο των απορριμμάτων που πετάμε στα σκουπίδια, ελαττώνοντας την ανάγκη για ΧΥΤΑ! Είναι το μικρό (μάλλον μεγάλο) λιθαράκι μας στο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, χωρίς νέες χωματερές. β) Γιατί τα φυτικά υπολείμματα, όταν καταλήγουν στις χωματερές είναι αυτά που παράγουν μεθάνιο. Με απλά λόγια, τα τοξικά των χωματερών οφείλονται κυρίως στο ότι μέταλλα, πλαστικά και άλλα απορρίμματα ανακατεύονται με ό,τι φυτικό πετάμε εμείς από το σπίτι ή τον κήπο μας. γ) Γιατί μπορούμε να παράγουμε άριστης ποιότητας χώμα, τόσο για τις γλάστρες, όσο και για τον κήπο μας. Ετσι εξοικονομούμε χρήματα και συμβάλουμε στην εξοικονόμηση τύρφης από τα περιορισμένα διαθέσιμα κοιτάσματα. Σκεφτείτε την οικονομία αν αξιοποιούταν ο όγκος των υπολειμμάτων από κήπους, χωράφια, φυτώρια κλπ. δ) Γιατί όποιος ξεκινήσει κομποστοποίηση θα κολλήσει! Θα νιώσει την ικανοποίηση από την εξοικονόμηση σκουπιδιών, από την παραγωγή χώματος, από τη συμμετοχή σε μία φυσική διαδικασία και από την αίσθηση πως «κάπως συμβάλλω και εγώ».

Πως γίνεται το κομπόστ;

Πρακτικά το κομπόστ έχει δύο μέρη: α) άνθρακας, και β) φυτική ύλη. Το πιο απλό παράδειγμα για να φτιάξει κομπόστ κανείς είναι να ανακατέψει χαρτόνια (άνθρακας) με κομμένο γκαζόν (θρεπτικά στοιχεία). Τι πιο απλό, ειδικά για όσους μένουν σε μονοκατοικία. Βέβαια πέρα από χαρτόνια μπορεί κανείς να κομποστοποιήσει και εφημερίδες, περιοδικά, φύλλα και όλα τα φυτικά υπολείμματα, όπως φλούδες, χαλασμένα λαχανικά κλπ. Και σιγά σιγά γίνεται εμμονή και δεν πετάς σχεδόν τίποτα! Δύο βασικοί παράγοντες είναι ο καλός

αερισμός και η υγρασία. Ουσιαστικά βάζουμε τα απορρίματά μας σε ένα κατάλληλο χώρο και αφήνουμε τους μικροοργανισμούς και τα ζωύφια να κάνουν τη δουλειά. Εμείς προσέχουμε α) να είναι γενικά ισορροπημένο το μείγμα ανάμεσα σε άνθρακα και φυτική ύλη, β) να γίνεται κάποιο ανακάτεμα για να ανανεώνεται ο αέρας, γ) να διατηρούμε την υγρασία του, αλλά όχι τη λάσπη! Γενικά δε χρειάζονται πολλά πράγματα. Απλά καλό είναι να τσεκάρει κανείς πως το μίγμα δεν είναι ούτε ξερό, ούτε πολύ υγρό. Αν είναι ξερό, ρίχνουμε λίγο νεράκι και αν είναι υγρό, μερικά παραπάνω χαρτόνια. Στη συνέχεια αναλαμβάνει η φύση… ή καλύτερα κάποιοι ακούραστοι εργάτες της και τα απορρίμματά μας γίνονται από πάνω προς τα κάτω χώμα…

Τι μπορώ να κομποστοποιήσω;

Ο,τι λαχανικό περισσεύει κατά το καθάρισμα, όπως φλούδες λαχανικών και φρούτων, κοτσάνια. Λαχανικά και φρούτα που χάλασαν.

Βοτάνια μετά το σούρωμα. Τσόφλια αυγών. Κατακάθια καφέ, φίλτρα γαλλικού και σακουλάκια τσαγιού (με το χαρτάκι μαζί). Χαρτοπετσέτες. Χαρτοσακούλες από λαχανικά. Εφημερίδες. Χαρτόκουτα (καφέ). Σε κήπους όλα τα φύλλα, μικρά κλαδάκια, ξερά λουλούδια και φυσικά γκαζόν!!

Τι δεν πρέπει να κομποστοποιήσω;

Σίγουρα στο κομπόστ δε βάζουμε γυαλιά, μέταλλα, πλαστικά και άλλα ογκώδη αντικείμενα

που δε θα λιώσουν ποτέ… Επίσης δεν είναι καλό να βάζουμε λάδια, κρέατα, τυριά κλπ γιατί μαζεύουν ανεπιθύμητους επισκέπτες, όπως ποντικάκια κλπ. Δεν πειράζουνε και κανέναν, αλλά δεν προσθέτουν και τίποτα στο κομπόστ. Κάποιοι ρωτάνε συχνά για πορτοκάλια και λεμόνια, μια και είναι και συχνά υπολείμματα. Σε κομπόστ στα οποία ρίχνει κανείς μεγάλες ποσότητες υλικών (και κήπου) λίγα πορτοκαλάκια δεν επηρεάζουν τίποτα. Αν τώρα έχετε κάδο κομποστοποίησης σε μπαλκόνι και κομποστοποιείτε ότι περισσεύει από το διαμέρισμά σας, ίσως τα πορτοκάλια κάνουν το κομπόστ να παράγει όξινο χώμα. Το χώμα αυτό αρέσει σε γαρδένιες, καμέλιες, αζαλέες κλπ. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε αλλού, μπορείτε να ρίξετε λίγο μαρμαρόσκονη, για να πάψει να είναι όξινο. Για όλα υπάρχει λύση.

Που βάζω το κομπόστ για να γίνει χώμα;

Η εύκολη λύση είναι κάδοι κομποστοποίησης που μπορεί να αγοράσει κανείς σε 100-200€ ή και να πάρει δωρεάν αν ο Δήμος του ακολουθεί πρόγραμμα κομποστοποίησης. Οσοι μένουν σε

Γιατί να κάνω κομποστοποίηση;

εξοχή όμως μπορούν να φτιάξουν αυτοσχέδιες κατασκευές. Πρακτικά αυτό που θέλουμε είναι κάτι που να κρατά ότι ρίχνουμε σε μια σταθερή θέση, να κρατά λίγο υγρασία, να επιτρέπει αέρας να μπαίνει και να μπορούμε σχετικά εύκολα να πάρουμε το κομπόστ. Να μια απλή ιδέα:

Πρακτικά, ό,τι βάλουμε στο κομπόστ, κάποτε θα γίνει χώμα. Το όλο μυστικό είναι το πώς θα επιταχύνουμε τη διαδικασία, ώστε τα απορρίμματά μας να γίνονται γρήγορα χώμα. Οι ενεργοποιητές είναι κάποιες ουσίες που βοηθούν τους μικροοργανισμούς να αναπαραχθούν. Τέτοιες είναι ο καφές, τσουκνίδες, και …ούρα!

Αν ψάξει κανείς περισσότερο στο ιντερνετ κλπ θα βρει περισσότερες λεπτομέρειες και άλλα μικρά μυστικά.

Θα μυρίζει;

Κανονικά δεν πρέπει να μυρίζει. Αν μυρίζει σαπίλα, τότε μάλλον έχετε βάλει πολλά φυτικά μέρη και λίγα ξερά. Η το βρέχετε πάρα πολύ. Ρίξτε αρκετά χαρτόνια ή ξερά χόρτα για να πιουν το πολύ νερό και ανακατώστε. Α! Αν σας ξεραθεί τελείως καθυστερεί η διαδικασία, οπότε ρίχνουμε καμιά ματιά το καλοκαίρι…

Πότε είναι έτοιμο;

Ετοιμο θα είναι όταν μοιάζει με χώμα, όπως αυτό στις φωτογραφίες. Κάποιοι λένε πως το έτοιμο κομπόστ μυρίζει σαν χώμα από δάσος μετά τη βροχή. Μια μυρωδιά όμορφη που σε ταξιδεύει…

Και φυσικά οι ευχαριστίες πάνε στους ακούραστους σιωπηλούς εργάτες…

Φιδι…Πήδης

Τι είναι οι ενεργοποιητές;

Υπεύθυνος έκδοσης: Φώτ. Δεληβοριάς

Διεύθυνση: Αργοστολίου 29 19005 Ν. Μάκρη τηλ.: 22940 95748 fax: 210 322 96 14 e-mail: totsimburi@gmail.com

διευθύνεται από Επιτροπή Σε αυτό το τεύχος συνεργάστηκαν:

Αστρινάκης Αλ. , Δελαγραμμάτικας Β., Δεληβοριάς Φ., Δρακοπούλου Στ., Σιδερή Σ.

ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η συμβολή του Ενεργού Πολίτη του νέου Δήμου Μαραθώνα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων

3

Χωματερές, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, σταθμοί διαλογής, σταθμοί μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, ανακύκληση, κομποστοποίηση, διαλογή στην πηγή… Λέξεις που ακούμε καθημερινά και που πολλές φορές δεν είμαστε και σίγουροι τι ακριβώς σημαίνουν. Παρά μόνο ένα πράγμα: Σχετίζονται με τα σκουπίδια. Και κάποιος πρέπει να κάνει κάτι γι αυτά!

Αυτό το πράσινο Τσιμπούρι είναι αφιερωμένο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή μας, στο νέο Δήμο Μαραθώνα, που πλέον εκτείνεται σε μία τεράστια έκταση, από το Πεντελικό έως και το Βαρνάβα. Μια κατάσταση τραγική, με αποκορύφωμα τη χωματερή του Γραμματικού, που προχωρά κανονικά, αλλά και αρκετές άλλες μικρότερες χωματερές, που μας ντροπιάζουν όλους και μολύνουν τον αέρα, το νερό αλλά και …την αισθητική μας. Τι έχουν κάνει οι αρμόδιοι μέχρι σήμερα και τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει, αλλά δεν έκαναν; Τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι και τι μπορούμε να κάνουμε;

Καταθέτουμε τις προτάσεις της Δύναμης Πολιτών Όχι θεωρίες, που μόνο σε ένα ιδανικό κόσμο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Ρεαλιστικές προτάσεις! Παραδείγματα τα οποία ήδη εφαρμόζονται σε άλλους Δήμους της Ελλάδας! Με ευρωπαϊκή ή και εθνική χρηματοδότηση! Παραδείγματα, τα οποία δείχνουν πως όταν ο Δήμος θέλει πραγματικά, τότε μπορεί να βρει λύσεις, να μετατρέψει τα σκουπίδια από πρόβλημα σε ευκαιρία ανάπτυξης. Να δημιουργήσει πολίτες με άλλη παιδεία και κουλτούρα, που από μέρος του προβλήματος να γίνουν μέρος της λύσης. Η περιοχή μας είναι από κάθε άποψη προικισμένη και θα έπρεπε να είναι πρότυπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Και αυτό είναι το όραμα, αλλά και η πρόταση της Δύναμης Πολιτών!

Γιατί δε θέλουμε ΧΥΤΑ;

Για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί η λύση των ΧΥΤΑ σημαίνει ότι δεν έγινε ΚΑΜΙΑ διαχείριση των απορριμμάτων. Σε όλες τις «πολιτισμένες χώρες» οι ΧΥΤΑ δεν υπάρχουν. Όχι γιατί εκεί οι άνθρωποι είναι ανώτεροι και δεν παράγουν σκουπίδια. Αλλά γιατί τα διαχειρίζονται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Αυτόν που προτείνει στο πρόγραμμά της η Δύναμη Πολιτών!

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της περιοχής μας; Πρόκειται για μια περιοχή, που σχεδιάστηκε για να δεχτεί πολύ λιγότερους κατοίκους από όσους καλείται να εξυπηρετήσει σήμερα:

Όλα αυτά δε θα εξαφανιστούν από θαύμα, αλλά μόνο μέσα από μια ολοκληρωμένη διαχείριση. Και η Δύναμη Πολιτών καταγράφει αυτές τις ιδιαιτερότητες και προτείνει πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης!

Ποιοι παράγουν τα σκουπίδια;

Φυσικά και είναι δουλειά κάθε Δήμου η αποκομιδή και ακόμα περισσότερο η σωστή διαχείριση. Όμως τα σκουπίδια τα παράγουμε εμείς και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να συμμετάσχουμε στη διαχείρισή τους και να μην ψάχνουμε την εύκολη λύση του «από μένα ας φύγουν και όπου θέλουν ας πάνε». Είναι δείγμα πολιτισμού, παιδείας και σεβασμού για τον κόσμο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Ό ρόλος μιας σύγχρονης Δημοτικής Αρχής είναι να αναζητήσει τις υπάρχουσες λύσεις στο θέμα αυτό και όχι να καταφεύγει σε αποσπασματικές δράσεις αυτοπροβολής ή ακόμα και σε παράνομες χωματερές στο κέντρο της πόλης! Η Δύναμη Πολιτών θέλει να ενημερώσει τον πολίτη τόσο για το τι μπορεί να κάνει ο ίδιος σε ατομικό επίπεδο, όσο και για το τι μπορεί και πρέπει να κάνει ο Δήμος σε κεντρικό επίπεδο!

Τι δυνατότητες έχουμε για τη διαχείρισή τους;

Μόνο που οι μέχρι τώρα δημοτικοί άρχοντες της περιοχής μας δεν προσπάθησαν μέχρι σήμερα να διεκδικήσουν χρήματα για τέτοιες ενέργειες, παρά επέλεξαν είτε τη μεταφορά

τους στις χωματερές των Αθηνών είτε σε τοπικές παράνομες χωματερές. Η Δύναμη Πολιτών έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με Δήμους που εκτελούν τέτοια προγράμματα, αποκτά τεχνογνωσία και εν δυνάμει συνεργάτες και δεσμεύεται να μετατρέψει το νέο Δήμο Μαραθώνα σε πρότυπο Δήμο διαχείρισης απορριμμάτων!

Τι προτείνουμε;

Στο Τσιμπούρι αυτό, αναπτύσσεται μικρό μόνο μέρος των προτάσεων της Δύναμης Πολιτών. Με ποικίλες δράσεις η Δύναμη Πολιτών κάνει γνωστή τη θέση της στο θέμα της Διαχείρισης των απορριμμάτων.

Προτείνουμε και θα εφαρμόσουμε:

Η Δύναμη Πολιτών πιστεύει πως ο Νέος Μαραθώνιος Δήμος είναι μια περιοχή ευλογημένη. Μια περιοχή που, πέρα από τον ιστορικό συμβολισμό της, μπορεί να συνυπάρξει η φύση με τον άνθρωπο και να μη γίνει μια ακόμα τσιμεντούπολη, όπως οι περισσότερες παραλίες της Αττικής. Το μοντέλο αυτό ξέρουμε όλοι πως απέτυχε.

Η Δύναμη Πολιτών ζητά την ψήφο σας για να κάνουμε όλοι μαζί την περιοχή μας πρότυπο ήπιας ανάπτυξης, πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων, πρότυπο αξιοποίησης φυσικών πόρων και πόλο τουριστικής έλξης, που θα ωφελήσει όλους μας και σε ποιότητα ζωής και οικονομικά! Με τη συμμετοχή σας , μπορούμε σε λίγο καιρό να μιλάμε για ένα Νέο Δήμο Μαραθώνα, που όλοι θα θέλουν να μιμηθούν.

• Ενημέρωση Πολιτών και κυρίως των νέων, για το τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι σε ατομικό επίπεδο.

• Ενημέρωση από Δήμους, που εφαρμόζουν ήδη προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων για τα οφέλη σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.

• Αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που μένουν ανεκμετάλλευτα.

• Πρόγραμμα κομποστοποίησης κατ οίκον, με παροχή κάδων κομποστοποίησης σε δημότες.

• Πρόγραμμα διαχωρισμού των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και τοποθέτηση ειδικών κάδων (όχι μόνο μπλε) στην πόλη.

• Ανακύκλωση σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

• Αξιοποίηση λειοθρυμματιστή για τεμαχισμό κλαδιών και άλλων ογκωδών αντικειμένων, ο οποίος θα περνά από τις γειτονιές.

• Δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης και οικονομικής αξιοποίησης των προϊόντων.

• Αξιοποίηση όλων των εθελοντών.

Η περιοχή μας είναι προικισμένη για δύο λόγους:

Τα περισσότερα σπίτια έχουν κήπο και χώρο για οικιακή κομποστοποίηση. Και πολλά από τα μπάζα και κλαδιά που βλέπουμε αριστερά και δεξιά στους δρόμους θα μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε μέσα στον κήπο μας. Εχουμε τεράστιες εκτάσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να στηθούν εγκαταστάσεις θρυμματισμού κλαδιών και μονάδες κομποστοποίησης και διαχωρισμού απορριμμάτων. Μονάδες που είτε θα χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες είτε από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως ήδη γίνεται σε άλλους Δήμους. Εχουμε τεράστιες γεωργικές, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις που μπορούν να απορροφήσουν το κομπόστ, για να μη μιλήσουμε για την εμπορική αξιοποίηση τους.

• Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού δε συνοδεύτηκε από βελτίωση των υποδομών.

• Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται δραματικά. • Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν κήπο, που οι ιδιοκτήτες του καλούνται να σουλουπώσουν και να απαλλάξουν από

κλαδιά, χορτάρια κλπ. • Διαθέτουμε (ακόμα) δάση με τεράστιες

ποσότητες εύφλεκτων υλικών. • Διαθέτουμε τεράστιες γεωργικές εκτάσεις και θερμοκήπια που παράγουν τόνους

πλαστικών (και όχι μόνο) απορριμμάτων. • Διαθέτουμε παραλίες οι οποίες μαζεύουν από τα σκουπίδια του σαββατοκύριακου το καλοκαίρι, μέχρι τόνους φυκιών το

χειμώνα.

Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη.

Μίλαν Κούντερα



Advertisement

1 σχόλιο

  1. θα ήθελα να μάθω περισσότερα για αυτή την κίνηση
    συναντήσεις,ομιλίες, πρόγραμμα, θέσεις


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s