ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/3/2009 6.30μμ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 

Πριν ενάμιση χρόνο, δημιουργήσαμε την «Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού», με αφορμή την ενεργειακή εμποροπανήγυρη που στηνόταν στη Βοιωτία. Μέσα από μια σειρά συνελεύσεων και εκδηλώσεων, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Κορινθίας για τα σχέδια πολυεθνικών εταιρειών, που θέλουν τον Κορινθιακό κόλπο, χαβούζα για τα απόβλητα του πλουτισμού τους.

 

Ενώσαμε τη φωνή μας με τις συλλογικότητες όλων των νομών του Κορινθιακού και ενταχθήκαμε στο πανελλήνιο δίκτυο «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα», οργανώνοντας από κοινού δράσεις όπως η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στη γέφυρα του Ρίου, η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ, η ΑΠΟΒΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στην Αντίκυρα, το ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ στην ΑΣΟΕΕ κ.α.

Στο θέμα του λιθάνθρακα, οι προσπάθειες όλων μας είχαν αποτέλεσμα. Αυτό το μεγάλο μέτωπο πολιτών, κατάφερε, σε πρώτη φάση, να ματαιώσει τις μονάδες των ΔΕΗ – RWE, σε Καβάλα και Αλμυρό και να παρεμποδίσει την αδειοδότηση των μονάδων στην Αντίκυρα, το Μαντούδι, το Αλιβέρι, τον Αστακό και τη Λάρυμνα. Για να φτάσουμε, σήμερα, να ακούμε, από επίσημα κυβερνητικά χείλη, τη διαβεβαίωση ότι ο λιθάνθρακας αποτελεί παρελθόν, για τα επόμενα, τουλάχιστον, χρόνια. Πρόκειται για μια νίκη των πολιτών, που δεν ακυρώνει, απλά, μια πλευρά της ενεργειακής πολιτικής, αλλά σηματοδοτεί, κυρίως, το δικαίωμα των πολιτών να έχουν αποφασιστικό λόγο σε όσα τους αφορούν και την ικανότητα να το επιβάλλουν.

 

Η θετική εξέλιξη του αγώνα κατά του λιθάνθρακα, μάς κάνει δυνατότερους για τους μεγάλους αγώνες που πρέπει να δώσουμε για να σώσουμε τη θάλασσα και το νομό μας. Μπορεί να γλιτώσαμε (οριστικά ή προσωρινά) το κάρβουνο, αλλά πολλά προβλήματα του Κορινθιακού, παραμένουν άλυτα και χειροτερεύουν. Η επί δεκαετίες απόρριψη της κόκκινης λάσπης, η υπεραλίευση, η έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και η ανεξέλεγκτη απόρριψη αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, η υπερσυγκέντρωση εργοστασίων φυσικού αερίου στη Βοιωτία είναι ζητήματα που αν δεν λυθούν άμεσα, θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες καταστροφές μέσα και γύρω από τον Κορινθιακό.

Αν προσθέσουμε σε αυτά, το εργοστάσιο φυσικού αερίου που κατασκευάζεται στους Αγίους Θεοδώρους, τους χωροταξικούς σχεδιασμούς που θέλουν την επέκταση του λιμανιού της Κορίνθου για να εξυπηρετεί το λεκανοπέδιο, τα Βιοτεχνικά πάρκα που σχεδιάζονται στον άξονα Κορίνθου-Πατρών για την αποσυμφόρηση του Θριασίου, την επέκταση της τσιμεντοποίησης της βόρειας Πελοποννήσου που προβλέπουν τα ΓΠΣ που εκπονούν οι δήμοι, καταλαβαίνουμε ότι η Κορινθία προορίζεται να γίνει η δεύτερη πίσω αυλή της Αττικής, μετά τη Βοιωτία.

 

Με διαπιστωμένη πια, την αδράνεια των βουλευτών του νομού, της Νομαρχίας και της ΤΕΔΚ, καλούμε όλους τους πολίτες της Κορινθίας σε μια λαϊκή συνέλευση το Σάββατο 14/3/2009 στις 6.30μμ, στο Πανεπιστήμιο Κορίνθου, για να συζητήσουμε για την ενέργεια, τη χωροταξία, τους σχεδιασμούς και τις αδράνειες που απειλούν το μέλλον μας και να συναποφασίσουμε τρόπους αντίδρασης.

 

Εισηγήσεις θα κάνουν οι:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΑΣ, τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

ΡΑΝΙΑ ΚΛΟΥΤΣΙΝΙΩΤΗ, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος / Χωροτάκτης

ΤΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ, εκπρόσωπος του δικτύου «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα»

Advertisement

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s