5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΑΚ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με επιτυχία έκλεισε τις εργασίες της η 5η Συνάντηση της «Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων» (ΠΑΝΑΚ ), που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 4-5/10 με βασικό θέμα τη συζήτηση και τη διαμόρφωση θέσεων στο φλέγον θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης της χώρας. Στη γόνιμη συζήτηση που αναπτύχθηκε εξετάστηκαν όλες οι πτυχές της σκοπούμενης μεταρρύθμισης και διαπιστώθηκε ότι:

Σε μια περίοδο που η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται γενναίες τομές, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις, οι επίσημες θέσεις του ΥΠΕΣΔΑ κ. Παυλόπουλου παραμένουν άγνωστες και οι υποσχέσεις νεφελώδεις και χωρίς δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται βάσιμα οι πραγματικές προθέσεις.

Από την άλλη, η ΚΕΔΚΕ φαίνεται διασπασμένη και αδύναμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, με την (φιλοκυβερνητική) πλειοψηφία να υπαναχωρεί και να εμπλέκεται σε έναν κάτω από το τραπέζι διάλογο και την (αντικυβερνητική) μειοψηφία να καταγγέλλει και να αποχωρεί.

Η ΠΑΝΑΚ θεωρεί ότι το κορυφαίο ζήτημα της μεταρρύθμισης δεν πρέπει να συρρικνωθεί στις (σημαντικές, βέβαια) πτυχές των πόρων και των συνενώσεων και σε άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις αλλά να εξεταστεί και να διεκδικηθεί στο πλαίσιο μιας σχεδιασμένης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης για τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού και διοικητικού συστήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία του εγχειρήματος, δηλ. τη συμμετοχή του πολίτη στον προγραμματισμό, στις αποφάσεις και στον έλεγχο, ώστε να αποτελέσει την αφετηρία μεγάλων αλλαγών και να συμβάλει στη συνολική αναζωογόνηση της χώρας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ΠΑΝΑΚ θεωρεί ότι με κύρια ευθύνη του ΥΠΕΣΔΑ αδυνατίζουν οι προϋποθέσεις για έναν δημόσιο, ειλικρινή και δημοκρατικό διάλογο και το όλο εγχείρημα κινδυνεύει, καθώς οι συνθήκες αδιαφάνειας, απουσίας ολοκληρωμένης πρότασης και ενεργειών «κάτω από το τραπέζι» δεν μπορούν να πετύχουν τις ευρύτατες κοινωνικές συναινέσεις που απαιτούνται για ένα τέτοιο κορυφαίο θέμα.

Η ΠΑΝΑΚ θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Νοέμβριο και θα επιχειρήσει το άνοιγμα δημόσιων συζητήσεων, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη στις 13/10 με τη συμμετοχή έγκυρων εισηγητών ευρέος πολιτικού φάσματος.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Advertisement

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s