Ο συνδιασμός «Ναύπλιο , η άλλη πρόταση» κατέθεσε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου τις προτάσεις της για έναν νέο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταθέτουμε σήμερα και εδώ αυτήν την πρόταση συμβάλλοντας σε έναν ουσιαστικό διάλογο στο δίκτυο μας για το θέμα.
Οι προτάσεις του συνδυασμού «Ναύπλιο, η άλλη πρόταση» για το νέο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Από το 1982 το Δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου είχε τον ίδιο κανονισμό λειτουργίας, που είχε ψηφιστεί επί προεδρίας Μιχάλη Κυμπούρη. Τα τελευταία χρόνια κατ΄ επανάληψη είχαμε προτείνει την αλλαγή του κανονισμού, μέσα από την συγκρότηση διαπαραταξιακής Δημοτικής επιτροπής.
Μέχρι σήμερα η πρόταση είχε πέσει στο κενό, μέχρι που ήλθε κάποιος επονομαζόμενος πρότυπος κανονισμός., που τον είχε επεξεργασθεί η ΚΕΔΚΕ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε σχεδόν αυτούσιο το σχέδιο που πρότεινε η ΚΕΔΚΕ, χωρίς καν να κάνει τις αλλαγές για να τον προσαρμόσει στα δεδομένα της πόλης μας. Για παράδειγμα η προχειρότητα της πλειοψηφίας ήταν τόσο μεγάλη, που περιέλαβε άρθρο με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου μπορεί να συνεδριάζει όχι μόνο στο Ναύπλιο αλλά σε κάποια άλλη ιστορική έδρα του Δήμου!!!
Στη διαδικασία της συζήτησης οι προτάσεις του Συνδυασμού της άλλης πρότασης είχαν σαν στόχο
- Το άνοιγμα του Δημοτικού Συμβουλίου προς την κοινωνία και τη συμμετοχή των πολιτών.
- Την κατοχύρωση του δικαιώματος οι προτάσεις των πολιτών και της αντιπολίτευσης να συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο.
- Την όσο το δυνατόν αλλαγή της πολιτικής νοοτροπίας μιας Δημαρχοκεντρικής Δημαρχίας.
- Τη δημοκρατική λειτουργία ενός δημοτικού Συμβουλίου με καθαρούς όρους.
- Την πληροφόρηση των πολιτών, των Δημοτικών Συμβούλων και των Δημοτικών παρατάξεων, εκλεγμένων ή μη, περί των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους.
Κάποιες πιο ειδικές προτάσεις μας:
Στα όργανα διοίκησης του δήμου να συμπληρωθεί μια νέα παράγραφος με σκοπό την ίδρυση γραφείου για τη βοήθεια στους μετανάστες και τους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες.
Η ιστοσελίδα του Δήμου να πάψει να είναι ανεξέλεγκτη στα χέρια του γραφείου του Δημάρχου και να περιέλθει στη εποπτεία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να έχουν τη δυνατότητα και αυτοί να προτείνουν να συζητηθούν θέματα με τη μορφή του κατεπείγοντος και να μην είναι τούτο δικαίωμα μόνον του Δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Να μπορεί το Δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάζει σε άλλους χώρους (τοπικά διαμερίσματα, γειτονιές κ.λπ) όχι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως προβλέπει ο «Πρότυπος Κανονισμός» και η απόφαση για την συνεδρίαση του Δ.Σ εκτός Δημαρχείου να απαιτεί απλή πλειοψηφία και όχι πλειοψηφία των 2/3. Με αυτό τον τρόπο το Δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζοντας ίσως και θεματικά σε Τοπικά διαμερίσματα ή σε γειτονίες έρχεται πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών. Γίνονται πιο εύκολα οι δημότες κοινωνοί της διαδικασίας της λειτουργίας του Δ.Σ.
Να τηρείται βιβλίο αποφάσεων με παραθέσεις των ενεργειών και καταγραφή εξερχομένων και εισερχομένων εγγράφων που έγιναν και έχουν σχέση με την συγκεκριμένη απόφαση, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος του κατά πόσον έχουν εφαρμοσθεί οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που μέχρι τώρα πολλές φορές καταχωνιάζονται..
Στα συνοπτικά πρακτικά του Δ.Σ να καταγράφονται και οι προτάσεις της μειοψηφίας.
Η χρονική διάρκεια της συνεδρίασης να μην υπερβαίνει τις 4 ή 5 ώρες και η συνέχεια της γίνεται το αργότερο εντός μιας εβδομάδας. Μετά από δεύτερη διακοπή τα υπολειπόμενα θέματα να επαναφέρονται σε τακτική συνεδρίαση.
Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που συμμετείχαν στις εκλογές και δεν εκπροσωπούνται στο Δ.Σ να έχουν δικαίωμα παρέμβασης μετά την λήξη των πρωτομιλιών.
Τα θέματα που εισάγονται από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτή και να τίθεται σε ψηφοφορία πρώτα η εισήγησή της και μόνον εάν απορριφθεί να είναι δυνατή η λήψη διαφορετικής απόφασης, κάτι που μέχρι σήμερα παραβιάζεται.
Να υπάρξει Γραμματειακή υποστήριξη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με παραχώρηση χώρου στο Δημαρχείο.
Να παραχωρείται «χώρος» και κλειδί διαχείρισης στην ιστοσελίδα του Δήμου, στους επικεφαλής των παρατάξεων για την ανάρτηση των ανακοινώσεων όλων των συνδυασμών ώστε να μην αναρτώνται μόνο οι απόψεις της πλειοψηφίας του Δήμου.
Στο δια ταύτα.
Το Δημοτικό συμβούλιο δέχτηκε μόνο τον περιορισμό της χρονικής διάρκειας των συνεδριάσεων και το θέμα της καταγραφής των απόψεων της μειοψηφίας στα συνοπτικά πρακτικά.
Διαμαρτυρίες έντονες υπήρξαν κατά τη συνεδρίαση, από τους δημοτικούς συμβούλους της «συμπολιτευομένης αντιπολίτευσης» γιατί κάναμε τις προτάσεις μας και με αυτό τον τρόπο σπαταλήσαμε το χρόνο των Δημοτικών Συμβούλων και μάλιστα σε μεσημεριανή συνεδρίαση. Ας αναλογιστούμε ότι συζητάμε τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα πρώτη φορά μετά από 26 ολόκληρα χρόνια.
Μάλλον για κάποιους, που εκλέγονται στο Δημοτικό συμβούλιο ο χρόνος που μπορούν να διαθέσουν είναι αρκετά περιορισμένος.
Ναύπλιο η άλλη πρόταση
2 Σχόλια
Comments RSS TrackBack Identifier URI
Μείζον ζήτημα θίξατε φίλοι από το Ναύπλιο.
Από τις προτάσεις σας και μόνο κατάλαβα ότι παντού τα ίδια είναι. Πιστεύω ότι πρέπει να το αναδείξουμε σαν Πρωτοβουλία και να κάνουμε έναν (ας να μην τον πω «Αντι-πρότυπο κανονισμό») δημοκρατικό κανόνα που θα προτείνουμε σε όλα τα δημοτικά συμβούλια. Μήπως χωρέσει στη συνάντηση στα Γιάννινα μια ενότητα γι’ αυτό;
Καλό Πάσχα σε όλους,
Ανδρέας Ζάρρος
Ξυλόκαστρο
Χρήσιμες και καλά επεξεργασμένες οι προτάσεις του Ναυπλίου. Και σαφώς το θέμα εντάσσεται στις θεσμικές προτάσεις. Ας ανοίξουμε τη συζήτηση καταρχάς ηλεκτρονικά. Η Γλυφάδα μπορεί να συγκεντρώνει τέτοιες επεξεργασίες για τα Γιάννενα.