Εθνικό Χωροταξικό : «Ή θα ανασυντάξουμε χωροταξικά τη χώρα ή θα τη διαλύσουμε»

Η συνέντευξη της Ράνιας Κλουνιτσιώτη στην Καθημερινή έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον , διότι δεν πρόκειται απλά για μια ακόμη επώνυμη που ασκεί κριτική στις αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Εθνικό Χωροταξικό , αλλά διότι η επιφανής Αρχιτέκτων Πολεοδόμος υπήρξε εκ των επικεφαλής της σύνταξης της αρχικής μελέτης! Η οργή της οφείλεται στον ευνουχισμό του αρχικού σχεδίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Λέει η Ράνια Κλουνιτσιώτη μεταξύ άλλων απαντώντας σε ερωτήσεις :

Τι πρότεινε το αρχικό σχέδιο του εθνικού χωροταξικού για την εκτός σχεδίου δόμηση;
Το σχέδιο αναγνώριζε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και πρότεινε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Για παράδειγμα, προέβλεπε την άμεση κατάργηση των παρεκκλίσεων (λ.χ. τη δυνατότητα δόμησης ακόμα και σε οικόπεδα 250 τ.μ., εφόσον συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις). Σε δεύτερη φάση, πρότεινε την αύξηση του ορίου κατάτμησης και τις αρτιότητες γύρω από τους μεγάλους εθνικούς πόλους, όπως αποφασίστηκε επί Στέφανου Μάνου για την Αττική (σήμερα η αρτιότητα είναι στα 20 στρέμματα). Επίσης, προέβλεπε αυξήσεις στην αρτιότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλα συναφή μέτρα. Παράλληλα, προέβλεπε και δημιουργία πολεοδομημένων «υποδοχέων» για να καλυφθούν οι οικιστικές πιέσεις.

Τι απέγιναν οι προτάσεις σας;
Το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε πίσω σε όλα. Ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς είπε ότι δεν θα αλλάξει τις συνήθειες των Ελλήνων! Μα ο μόνος λόγος που γίνεται ένα χωροταξικό σχέδιο είναι ακριβώς για να αλλάξουν οι συνήθειες! Αν δεν αρχίσουμε να αναστρέφουμε την κατάσταση με τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου, τότε σε 15 – 20 χρόνια δεν θα μας μείνει τίποτα.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στην Καθημερινή

Advertisement

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s