Κείμενα Δημόσιας Διαβούλευσης

Ανοίγουμε τον δημόσιο διάλογο ενόψει της Πανελλαδικής Συνάντησης στην Πάτρα, αρχές Απριλίου 2008, όπου θα πραγματοποιηθεί η ίδρυση πανελλαδικού σχήματος Ανεξάρτητων Δημοτικών Κινήσεων με στόχο μια ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή ανεξάρτητο δημοτικό σχήμα καλούνται να συμβάλουν σ’ αυτόν τον διάλογο διατυπώνοντας σχόλια, απόψεις και προτάσεις προκειμένου να εμπλουτίσουν τις επεξεργασίες της Επιτροπής Πρωτοβουλίας στην πορεία προς την πανελλαδική συνάντηση της Πάτρας.
Τα κείμενα διαβούλευσης μπορείτε να διαβάσετε και να σχολιάσετε εδώ , εδώ και εδώ

Advertisement

1 σχόλιο

  1. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ

    Η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ίσως το σπουδαιότερο κομμάτι της δουλειάς μας . Οι θεσμοί έχουν μια δυναμική εξέλιξη από τη μια , από την άλλη όμως πρέπει να δημιουργούν ένα περιβάλλον σταθερότητας (όχι στασιμότητας) μέσα στο οποίο να μπορεί να παράγεται έργο για την πόλη και τους κατοίκους της. Επομένως οι προτάσεις μας θα πρέπει να διακρίνονται από αντοχή στο χρόνο αλλά και από ευελιξία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες ανάπτυξης της κάθε τοπικής κοινωνίας.
    Επιλέγουμε το μοντέλο της ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης τόσο από κόμματα όσο και από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα συμπεριλαμβανομένων και των διαφόρων μικρών ή μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων.
    Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο που να παρεμβαίνει πιο αποτελεσματικά για την εξουδετέρωση τέτοιων παρεμβάσεων που αλλοιώνουν την ουσία της Λαϊκής κυριαρχίας σε ένα θεσμό (ΤΑ) που λογικά θα έπρεπε ο πολίτης να έχει τον πρώτο λόγο.
    Ένα θεσμικό πλαίσιο που να διευκολύνει την συμμετοχή του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων, που θα προστατεύει τις πόλεις μας από την άναρχη δόμηση, την τσιμεντοποίηση των πάντων, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος (πράσινου, βουνού , θάλασσας), την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, την σπατάλη του υδάτινου δυναμικού, την ηχορύπανση, τις αλόγιστες καύσεις και εκπομπές ρύπων, την προστασία των ελεύθερων χώρων.
    Χρειαζόμαστε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην ΤΑ, θα καθιερώνει την απλή αναλογική και θα επαναφέρει το σύστημα της απόλυτης και όχι της σχετικής(42%) πλειοψηφίας για την εκλογή Δημάρχου. Στα συμβούλια και τις επιτροπές , στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, σε όλα τα όργανα του Δήμου να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των τάσεων στη βάση της απλής αναλογικής.
    Να θεσμοθετηθούν επιτροπές ελέγχου του Δημοτικού έργου και των οικονομικών από αιρετούς και λαϊκά μέλη με εκπροσώπους όλων των παρατάξεων, ακόμα κι αυτών που δεν συμμετέχουν στο ΔΣ.

    Για να βελτιωθεί η ποιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να ισχύσει παράλληλα με το σταυρό και η λίστα ώστε στο ΔΣ να εκλέγονται και σύμβουλοι με ειδικές γνώσεις ,που όμως μπορεί να υστερούν σε ικανότητα ψηφοθηρίας.
    Πχ στη Γαλλία οι βοηθοί Δημάρχου (Αντιδήμαρχοι) είναι συνήθως τεχνοκράτες που εκλέγονται με λίστα.
    Οι σχέσεις Τοπικού τύπου και ΜΜΕ με την ΤΑ θα πρέπει να μπούν σ ε άλλη βάση.
    Η πολιτική δεν είναι θέμα διαφήμισης και ακριβοπληρωμένης προβολής.
    Ο τοπικός Τύπος και τα ΜΜΕ θα πρέπει να υποχρεωθούν νομοθετικά να προβάλουν όλες τις απόψεις και όχι μόνο αυτών που «πληρώνουν». Επιτρέπεται η επί πληρωμή διαφήμιση, αλλά επιβάλλεται και η δωρεάν ενημέρωση και η πρόσβαση πολιτών στον Τύπο, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν με τη γραμμή της εφημερίδας.
    Υπάρχουν κανόνες δεοντολογίας που είτε έχουν ξεχαστεί, είτε παραβιάζονται κατάφωρα. Είναι ανάγκη να επαναφερθούν.
    Αυτά σαν μια πρώτη προσέγγιση (έστω και καθυστερημένη)

    30/3/08

    Φώτης Δεληβοριάς


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s