ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΝΕΩΝ
Στη νέα εποχή, την εποχή των μεγάλων προκλήσεων και αλλαγών, η Νέα Γενιά πρέπει και μπορεί να γίνει μια κυψέλη προβληματισμού που θα αναδείξει ενεργούς και συμμετοχικούς πολίτες.
Οι Νέοι είναι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας που αναλαμβάνουν ευθύνες, διαμαρτύρονται, αντιδρούν και ζητάνε δικαίωμα στο όνειρο.
Έχει έλθει η στιγμή να αναγνωρίσουμε τους νέους ως θετική δύναμη και όχι ως πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούμε.
Πρέπει, επομένως, να διαθέτουν τα μέσα για να εκφράσουν τις ιδέες τους, να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν, να έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση για να συνεισφέρουν στην οικοδόμηση και την ανάπτυξη του τόπου μας
Για πρώτη φορά στη χώρα μας προκηρύσσονται εκλογές, οι οποίες στοχεύουν στη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή και στην εξοικείωσή τους με τις αρχές της Δημοκρατίας.
Με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εσωτερικών βάσει του νόμου 3443/06 προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων.
Οι εκλογές προκηρύσσονται για τις 22, 23 καθώς και 29, 30 Μαρτίου 2008.
Με απόφαση των κατά τόπους Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων θα διεξαχθούν οι εκλογές σε μια από τις παραπάνω προτεινόμενες ημερομηνίες. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα δημοσιοποιηθεί στην τοπική κοινωνία, με στόχο να γίνει γνωστή στους νέους και τις νέες κάθε Δήμου ή Κοινότητας.
Πως θα γίνουν οι εκλογές
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι νέοι και οι νέες ηλικίας από 15 έως 28 ετών, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από 1/1/1980-31/12/1993 και είναι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια των οικείων Δήμων και Κοινοτήτων και οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις εγγραφής στα Μητρώα των Νέων (που αποτελούν τον εκλογικό κατάλογο) και έχουν ήδη ανοίξει ή θα ανοίξουν σε κάθε Δήμο και Κοινότητα και θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου.
Με τη δημιουργία του νέου θεσμού θα δώσουμε, στην πράξη, τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να εκφραστούν, να προτείνουν και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά του τόπου μας, ελεύθεροι από κομματικές ή άλλες παρεμβάσεις.
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Δημοτικών Κινήσεων, παρόλες τις επιφυλάξεις που διατηρεί για πτυχές του εγχειρήματος, θα στηρίξει τον θεσμό ως πρώτο βήμα προκειμένου οι νέοι της πατρίδας μας να διαθέτουν τα μέσα για να εκφράσουν τις ιδέες τους, να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν, να έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση για να συνεισφέρουν στην οικοδόμηση και την ανάπτυξη του τόπου μας με τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή και την εξοικείωσή τους με τις αρχές της Δημοκρατίας.
4 Σχόλια
Comments RSS TrackBack Identifier URI
ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΑΣ. ΘΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΩ ΔΕΟΝΤΩΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φίλες,Φίλοι
Όντως προκηρύχτηκαν εκλογές για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων και όπως όλα δείχνουν θα γίνουν μέχρι το τέλος του φετινού Μάρτη,δηλαδή μέσα σε σαράντα έως πενήντα μέρες.
Ο ιδρυτικός νόμος όμως (3343/27-02-2006) και στο σχετικό -με τις εκλογές- άρθρο αρ.6 αναφέρει ότι: «Οι εκλογές προκηρύσσονται εντός των τριών πρώτων μηνών από την έναρξη του πρώτου και του τρίτου έτους κάθε δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου και διενεργούνται εντός μηνός…» άρα, ή θα γίνονταν στο 2007 (πρώτος χρόνος της δημαρχιακής περιόδου) ή (εφόσον δεν έγιναν στον πρώτο χρόνο) θα έπρεπε να προκηρυχθούν για το «τρίτο έτος της δημαρχιακής περιόδου» δηλαδή το 2009.
Δείτε τον νόμο: http://www.de.sch.gr/~anpapad/nomoi/NOMOI/dhmoi/N.3443%20-2006(top_symb_neon).pdf
Στο μεταξύ δεν γνωρίζω τι συμβαίνει με τις εγγραφές στο»μητρώο νέων» στους άλλους δήμους.
Σας αναφέρω όμως ότι, στο Δήμο Τρικκαίων μέχρι στιγμής,γράφτηκαν 15 (!).Ναι καλά διαβάσατε,μόλις δεκαπέντε νέοι.
Εάν το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους Δήμους,τότε απορώ με την επίσπευση των εκλογών.
Γιατί φέτος λοιπόν;
Εσείς φίλες και φίλοι τι λέτε;
Η πληροφορία είναι σημαντική για την περιφέρεια της χώρας, πρώτα γιατί πρόκειται για λειτουργία ενός νέου θεσμού, και δεύτερον επειδή η ενημέρωση του κοινού, και ιδίως των νέων, δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Δόθηκε στις τοπικές εφημερίδες, αλλά μέχρι στιγμής δεν κινείται τίποτε, ούτε από πλευράσ δημοτικών αρχών, ο’υτε από πλευράς νεολαίας. Πολύ χαμηλά αντανακλαστικά.-
Φίλες/Φίλοι
Το σημερινό μου σημείωμα είναι συνέχεια του προηγουμένου της 15-02-2008 όπου έγραφα ότι με βάση το νόμο 3443/27-2-2008 για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων και το άρθρο 6 παράγραφος 1, οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν γίνει τον πρώτο χρόνο της δημοτικής και κοινοτικής περιόδου (δηλαδή το 2007) ή τον τρίτο χρόνο (δηλαδή το 2009). Ξαναμελετώντας τον νόμο διαπίστωσα ότι στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου γράφει ότι :«Με την κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 1 ρυθμίζονται τόσο το ζήτημα της πρώτης εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος όσο και ειδικότερα θέματα…».Συνεπώς δεν υπάρχει τυπικό κώλυμα ως προς την προκήρυξη των εκλογών μέσα στο δεύτερο χρόνο της δημοτικής περιόδου, δηλαδή μέσα στο 2008.Έτσι το θέλουν οι Υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών που υπογράφουν και την σχετική εγκύκλιο.
Ας είναι λοιπόν…Ζητώ συγνώμη για την αβλεψία μου…
Το ουσιαστικό όμως το οποίο είναι και ζητούμενο στη περίπτωσή μας έχει σχέση με το εσπευσμένο των πρώτων εκλογών;
Γιατί θα πρέπει να κάνουμε εφαρμογή του θεσμού σε χρόνο λιγότερο του μηνός (από την ημέρα που ανακοινώθηκε η κοινή υπουργική απόφαση μέχρι και την ημέρα που θα κλίσει το «μητρώο νέων» και που είναι η 7η Μαρτίου 2008 δεν είναι παρά λίγες μέρες).
Από όσα γνωρίζω, σε αρκετούς δήμους και ακόμα περισσότερες κοινότητες, ούτε που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα η σχετική εγκύκλιος.
Αναρωτιέμαι ποιος δήμος της χώρας είναι τόσο καλά οργανωμένος έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια δράση και να στηρίξει μια διαδικασία που αποσκοπεί σε συμμετοχικό θεσμό και μάλιστα νέων πολιτών, οι οποίοι (από την φύση τους) ξεκινούν την ζωή με αξιώσεις και αμφισβητούν αρκετές από τις σκοπιμότητες της προηγούμενης γενιάς.
Στο προηγούμενο σημείωμα ανέφερα το παράδειγμα των Τρικάλων (15 νέοι ήταν γραμμένοι, μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη 14-02-2008,στο «μητρώο νέων»).Αν συμβαίνει αυτό σε όλη την επικράτεια τότε δεν «δυναμιτίζουμε» το θεσμό κατά την κρισιμότερη στιγμή που είναι η εφαρμογή του;
Στο μεταξύ μπορούν να εγερθούν και πολλές ενστάσεις ως προς την λειτουργικότητα των οργάνων του θεσμού. Ας πούμε για παράδειγμα η ετήσια γενική συνέλευση δήμου με χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη θα πρέπει να έχει την μορφή και να ακολουθήσει την διαδικασία διήμερου συνεδρίου σε κλειστό γήπεδο προκειμένου να δοθεί λόγος στους συμμετέχοντες. Θα υπάρξει η ανάλογη χρηματοδότηση;
Και όλα αυτά πέρα από τις επιφυλάξεις που θα μπορούσε να διατυπώσει κανείς και ως προς την αποτελεσματικότητα του θεσμού και συνεπώς την ίδια την χρησιμότητα του, γιατί με βάση τον νόμο: «Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Νέων είναι ο εντοπισμός η ανάδειξη και η παρακολούθηση των αναγκών και των προβλημάτων της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο, η ανάληψη, σε συνεργασία με τον οικείο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων για την πλήρη και ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, η μέριμνα για τη λήψη μέτρων με σκοπό την ενεργό και αποτελεσματική συμμετοχή των νέων στην τοπική κοινωνία…»
Αλλά από τέτοιου είδους «πρωτοβουλίες» που σκοπό έχουν να δώσουν «δημοκρατικό άλλοθι» στα κόμματα χωρίς να πιστεύουν στην συγκεκριμένη κοινωνικοπολιτική δομή έχουμε δοκιμάσει και στο παρελθόν. Ποιος δεν θυμάται τα Συνοικιακά Συμβούλια και την κατάληξή τους; Αν όντως είχαν ουσιαστικό και όχι γνωμοδοτικό χαρακτήρα γιατί δεν τα υποστήριξε ο λαός;
Αλλά ακόμα και ο θεσμός της «Βουλής των εφήβων» τι ουσιαστικό προσφέρει στην νεολαία;
Με ένα λόγο, φίλες και φίλοι, δεν μπορεί ένας δημοκράτης να μην είναι υπέρ των θεσμών της συμμετοχικής δημοκρατίας, μήπως όμως είναι και χρέος του να ζητά κατοχύρωση των αποφάσεων του θεσμού στην συγκεκριμένη δομή της κοινωνίας αλλά και πόρους για την ανάπτυξη του θεσμού;
Στην περίπτωση του ιδρυτικού νόμου των Τοπικών Συμβουλίων Νέων ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι διακριτά, πέρα από το γεγονός ότι πάμε να κάνουμε και ταχυ-εκλογές.
Ευχαριστώ
Νίκος Παδιώτης
nicopadi@gmail.com